8413 възрастни пловдивчани са потърсили помощ от социалната програма “Мобилен социален екип“ през миналата година. Иновативният проект, който се реализира съвместно с Български червен кръст, компания „Трафик”, Община Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги”, е обхванал и шестте района на града, а потребителите му са нараснали със 159%. Тези данни бяха изнесени днес по време на 66-ото Областно отчетно общо събрание на червенокръстците, на което областната организация отчете своята дейност през изминалата година и планува следващите си действия.

„Искрено се надявам, че през 2019 г. програмата „Мобилен социален екип” ще бъде надградена и разширена. Ще допълним още услуги към основния пакет, подготвяме редица инициативи. Радваме се, че много младежи се присъединяват към тази програма и искат да подкрепят възрастните хора. Тя е голямо предизвикателство и голям успех за нас”, коментира пред TrafficNews.bg председателят на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

И допълни, че е важно като нация да се грижим както за децата, така и за своите родители. „За съжаление, в демографската криза, в която живеем, на фона на напускащите страната млади българи, много възрастни хора остават самотни в своите домове. Така че невинаги хуманитарната помощ, храната, отоплението, медикаментите са достатъчни. Самотата е голям проблем, който може да смаже човек. С един час внимание бихме намалили това страдание”, каза Георгиева.

Събранието уважиха зам.-председателят на БЧК д-р Валентин Пеев, зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова, зам.-областният управител на Пловдив Петър Петров, зам.-кметът Георги Титюков, представители на Светата митрополия и други партньори. По стара традиция събитието започна с химна на БЧК, който всички делегати и гости в залата изслушаха на крака. За председател на събранието бе избран Христо Паунов, член на Националния съвет на БЧК, а за протоколчик – Мария Георгиева.

Червенокръстците отчетоха, че структурата в Пловдив е една от най-добре функциониращите в системата на БЧК с богата история, опит и стабилност. Броят на членовете през 2018 г. е 12 348, като обхватът спрямо населението е 1.84%. Доброволческият състав през миналата година е 1188 души и е сред най-големите за страната. Семейства с деца в риск, възрастни и самотни хора с ниски доходи, хора с трайни увреждания, безработни и бездомни лица са уязвимите групи, нуждаещи се от подпомагане.   

„И през отчетната година по време на големите християнски празници БЧК и БМЧК Пловдив обединиха хиляди хора в подкрепа на своята хуманитарна кауза за подпомагане на деца и младежи в риск. В дните на Цветница и Разпети петък доброволци на БМЧК проведоха традиционната фондонабирателна кампания пред православните храмове с Пловдив и областта. Благодарение на тази кампания БЧК – Пловдив успява годишно да подпомогне близо 200 деца и младежи от различни уязвими групи. Чрез фонд „Милосърдие” БЧК подкрепя и тежкоболни деца в тяхното лечение”, отчетоха от организацията.

Областната червенокръстка организация продължава да изпълнява и най-мащабната хуманитарна програма за хранително подпомагане, като  успява да предостави хранителни продукти на 24 323 души. Впечатляващо е количеството предоставени продукти за годината – 986 590 кг.  

Чрез кампания „Купи и дари” в дните на най-големите християнски празници Коледа и Великден са набрани хранителни продукти на стойност 4 415 лв. и са подпомогнати 6 институции и 832 индивидуални бенефициенти. 151 човека са се възползвали от социалната трапезария, други 198 трудноподвижни пловдивчани – от гаровата служба.

„Социалните проблеми на рисковите и уязвими групи граждани непрекъснато се променят. В социалните приемни на БЧК Пловдив се предоставят както хуманитарни помощи, така и социални консултации. Те се организират в общините Пловдив, Асеновград, Лъки, Сопот, Карлово и Брезово. През 2018 г. са потърсили консултация и помощ с 28% повече уязвими лица от 2017 г.”, посочиха червенокръстците.

От отчета на организацията се вижда, че това са малка част от дейностите през изминалата година. Наред със социалната и здравна политика, провежданите курсове по Първа долекарска помощ, промотиране на безвъзмездното кръводаряване, готовността на екипите за действия при бедствия и кризи, изключително ефективно работят и Водноспасителната и Планинската спасителна служба към БЧК, както и младежката структура.   

Какво още коментира Таня Георгиева и как започна Областното отчетно общо събрание, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков: