Кметът Иван Тотев заяви, че ще се наеме с ангажимента да преговаря с държавните служби в Партийния дом за тяхното изнасяне от сградата. Той обясни, че е видял исканията на инициативния комитет „Дом за Пловдивската опера”, като някои неща били изпълними, други не.

„Знаете, че собствеността в Партийния дом е смесена. Ще проведем срещи с тях, за да ги питаме от какви помещения имат нужда и при какви условия ще освободят тези”, каза кметът. Той обаче категорично отхвърли идеята администрацията да се прехвърли в сградата на БНБ на Малката главна. Според кмета там помещенията са по-малко и няма как да поеме администрацията на градските власти. Отделно мястото е толкова неудобно откъм достъпност, колкото и сегашната сграда на площад „Централен” 1. 

Градските власти имат планове за сградата на БНБ, но в това число не влиза тя да се ползва от общинските структури. 

Припомняме, че от фондация „Дом за Пловдивската опера” представиха детайлно програмата си за построяването на сградата, както и откъде може тя да се финансира.

Според разчетите Центърът за музикални и сценични изкуства би струвал 30 млн. лева без ДДС.  Проектът предвижда сградата да бъде върху терена от 5641 кв.м, който е само в рамките на общинския имот. Тъй като има конструктивна фуга,  сградата на Концертна зала няма да бъде засегната от бъдещето преустройство и проектът за реновацията й може да се изпълни отделно. Общото РЗП ще е 7000 кв.м, а изчисленията са, че около 21 млн. лева ще струва строителството й, а останалите 9 млн. лева ще са за оборудване на сградата. Височината на сградата би била около 20 метра, което е до 7 етаж на сегашното здание.

 Предвижда се основната зала да бъде между 800 и 1000 места, както и да има няколко помощни зали зад основната сцена.   По изчисления на икономиста Георги Стоев всяка година бъдещият музикален център ще генерира по 2 млн. лева приходи, а разходите по издръжката ще бъдат 500 хил. лева. Така за 20 години сградата може да се изплати от собствени приходи. Източниците на финансирани може да са програми с нулева или много ниска лихва.