Доброволци от Пловдив връщат усмивките на лицата на самотните възрастни пловдивчани. От тази година това се случва и в шестте района на града. 

„През 2017 г. организацията на БЧК в Пловдив реализира уникален за България проект „Мобилен социален екип. Той е резултат на взаимодействието между местната власт, бизнеса и здравеопазването в подкрепа на самотните възрастни хора”, заяви в отчетния си доклад  председателят на Червения кръст под тепетата д-р Петрония Карамитрева. Партньори в кампанията на червенокръстците са компанията „Трафик”, Община Пловдив и УМБАЛ „Свети Георги”.

Програмата обхваща между 300 и 400 самотни възрастни хора. Има мобилен екип със специалисти и доброволци, както и автомобили, които да реагират при нужда – за доставки на стоки от първа необходимост и транспортиране. Бенефициентите на новата социална услуга са предимно самотно трудноподвижни възрастни хора, които живеят в район „Централен”. От 1 август до края на годината са отчетени 529 осъществени заявки от бенефициенти от подадени сигнали в кол центъра на програмата. Екипите са помогнали в шест случая на изпаднали в криза хора.  

През студените месеци са се увеличили заявките за набавяне на необходими хранителни продукти и закупуване на медикаменти. Заявките са изпълнени от доброволците на БЧК. През този период е осъществена и кампанията „SOS! Час внимание!”, в която доброволци посетиха изявили желание самотни възрастни хора. Освен премерване на кръвното налягане и кръвната захар доброволците от Мобилния социален екип са запознали пенсионерите с най-новините начини за измами, чиито жертви са предимно възрастни хора.

Коментара на директора на БЧК-Пловдив Таня Георгиева и кмета на града Иван Тотев - вижте във видеото:

Всеки от потребителите има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци ги придружават при разходка или у дома. Организират се посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение. На телефон 0700 147 44 хората заявяват своите проблеми и нужди. 

В специалните мобилни екипи има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от безпомощното състояние, обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. 

„Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Могат да подават сигнал по телефона до патрул, имат и денонощна връзка с органите на реда“, посочи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на потребителя пред институциите, посещение в домовете. Провежда се и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи осигуряват измерване на кръвно налягане, лекарски прегледи, водене на електронно досие, в което са вписани – близки, нужди, потребности.

Ето и част от резултатите от програмата в район „Централен” през 2017 година:

Пловдивска учителка, боледувала над 30 пъти от малария, се върна към живота сред хората 

Доброволци върнаха усмивките на десетки пенсионери в центъра на Пловдив

Инсулт покоси пловдивчанка, младежи я спасиха 

Доброволци организираха тържество за пловдивските пенсионери

Доброволци обучиха пловдивски пенсионери как да избегнат ало измамите

Върнаха радостта в очите на 82-годишна пловдивчанка