Стоянка Кискинова – пенсионирана учителка, която може да видите през ден в Цар-Симеоновата градина, читалища, библиотеки и други места, на които кипи социален и културен живот. На пръв поглед жената не се различава от всички останали възрастни хора в парка, но нейната история е  малко по-различна.

Допреди няколко месеца жената не е била толкова активна, тъкмо обратното – на практика е била затворник в собствения си дом. Учителката има близо 30-годишен трудов стаж, като част от него тя изкарва в Ангола. Докато е там тя боледува над 30 пъти от малария, като по-късно това се отразява върху способността й да върви нормално.

Жената е една от хилядите самотни възрастни хора, които имат опорно-двигателни  проблеми. Без чужда помощ нейното излизане от дома й е почти невъзможно. Истинско мъчение е било покриването  на ежедневните й нужди – купуване на стоки от първа необходимост, лекарства, а дори и посещението при лекари.

Всичко това се е обърнало, благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, която стартира в началото на месец август в район „Централен”. Елена Кискинова е ползвател на услугата, която буквално я връща към живота сред хората.      

„Благодарение на екипите на БЧК и другите, които стоят зад проекта, излизам през ден от нас, което е напълно нормално. Екипите ми носят храна, лекарства… дори книги. Знаете, че един бивш учител не може без книги. Излизаме на разходка, на кафе, запознавам се с други хора, които имат проблеми като мен. Без тази програма ние сме съвсем ограничени и нямаме никакъв социален контакт. Поздравявам хората, които стоят зад този проект!”, каза Елена Кискинова.

С нея бе Магдалена, която е един от десетките доброволци към БЧК и помага на хора в неравностойно положение.

Вижте разказа на двете жени:

Програмата „Мобилни социални екипи” започна на 1 август след решение на Общинския съвет. Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.На телефон  0700 147 44 хората могат за заявят своите проблеми  и нужди. 

В специалните мобилни екипи ще има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от  безпомощното състояние, обясни Георгиева. 

„Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Ще могат да подават сигнал по телефона до патрул, ще имат и денонощна връзка с органите на реда“, посочи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на клиента пред институциите, посещение в домовете. Ще се провежда и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи ще осигуряват измерване на кръвно налягане, лекарски прегледи, водене на електронно досие, в което са вписани – близки, нужди, потребности и др.

Повече за програмата ТУК