72-годишната Лиляна Стефанова живее сама в панелния си апартамент в Пловдив. Възрастната пловдивчанка няма близки, които да се грижат за нея. Преди месец доброволци на Община Пловдив, БЧК и Трафик SOS я откриват в безпомощно състояние след получен инсулт.

„Дясната половина ми е ударил и животът ми е болест и мъка”, разказва Лиляна Стефанова

Когато я намират, младежите оказват първа помощ.

„Ние използваме подръчни материали, с които можем да помогнем на човека, после се обаждаме на 112, през това време оказваме психологическа подкрепа на човека като го успокояваме и си говорим с него”, обяснява доброволецът Калин Колев.

Благодарение на бързата реакция на доброволците, Лиляна е откарана в лечебно заведение навреме и така животът й е бил спасен.

Подробностите и разказите от първо лице – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Не само спасен живот, но и предпазване от по-тежка инвалидизация, която на по-късен етап прави много тежко съществуването на съответния човек”, обяснява ситуацията проф. д-р Карен Джамбазов – директор на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Именно лечебното заведение, на което е ръководител, е поело ангажимент да оказва 24-часова помощ на самотните пенсионери.

Мобилните екипи се грижат за 400 самотни възрастни хора в Пловдив. До вратата им се доставят хранителни продукти, лекарства и се осигурява транспорт до личен лекар или лечебно заведение при нужда. Имат и паник бутон.

Всяко второ обаждане при нас, както и при други колеги в институциите, са на самотни възрастни хора.”, разказва директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Тези хора имат нужда от подкрепа, като тук говорим не само за здравословни, но и за социални проблеми, включително това да излезеш на разходка.”, казва от своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев.

Самотните пенсионери получават два пъти седмично обаждане по телефона, както и посещение в дома. Идеята е догодина специално внимание да се обръща на още 2000 самотни пенсионери на територията на Пловдив.

И още една история. Стоянка Кискинова има 30-годишен стаж като учител в Ангола и над 30 пъти е боледувала от малария. По-късно това се отразява върху способността й да върви нормално. Последното десетилетие е изкарала затворена вкъщи между 4 стени. 

Как бившата преподавателка се е справила с проблема - вижте в следващото видео: 

Програмата „Мобилни социални екипи” започна на 1 август след решение на Общинския съвет. Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.На телефон  0700 147 44 хората могат за заявят своите проблеми  и нужди. 

В специалните мобилни екипи ще има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от  безпомощното състояние, обясни Георгиева. 

„Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Ще могат да подават сигнал по телефона до патрул, ще имат и денонощна връзка с органите на реда“, посочи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на клиента пред институциите, посещение в домовете. Ще се провежда и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи ще осигуряват измерване на кръвно налягане, лекарски прегледи, водене на електронно досие, в което са вписани – близки, нужди, потребности и др.