Редица незаконни сметища в район „Южен” са се образували от жители на селата от Родопската яка, научи TrafficNews.bg. За проблема са сигнализирани институциите, които чертаят планове как да се справят с проблема.

„Имаме няколко подобни сметища в района на „Хаджията Груева” - на улиците „Димо Хаджидимов” и „Асен Христофоров”. Сигнализираха ни, че хора, които живеят в близките села идват и изсипват боклуците си край контейнерите”, каза директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов. Той обясни, че заради рядкото сметоизвозване в селата, хората решават да си хвърлят боклуците тук – като предимно това се зелени и строителни отпадъци.

Стоянов обясни, че сигналът е препратен към район „Южен”, където инспекторите от отдел „Екология” трябва да направят също проверки.

На практика няма наредба, която да забранява на жители на други градове да изхвърлят боклуци в контейнерите, но ако нарушителите биват хванати да разтоварват отпадъците до казаните, те ще бъдат санкционирани. Въпросът тук опира и до това, че хората, живеещи извън Пловдив не плащат данъците си тук, но искат да се възползват от услугата, която се финансира с парите на пловдивчани, обясни Стоянов.

Снимка: Архив