Сриването на Търговския регистър предизвика блокада в работата на нотариуси, частни съдебни изпълнители, адвокати, съдии, банки и десетки частни дружества. Вече пети ден Търговският регистър (ТР) към Агенцията по вписванията е недостъпен и вписването на промени в търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел е невъзможно. Изваждането на справки за актуално състояние на дружествата също. 

Това е причина работата на всеки, който ползва данни от регистъра, да бъде на практика спряна. В неделя от Министерствотона правосъдието съобщиха, че проблемът ще бъде отстранен до 8 часа, но този срок мина, а платформата не работи. 

Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС. 

"Приложен е авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства", се казва в съобщението на агенцията от неделя вечер.

"Голяма част от дейността ни е блокирана. Нито можем да заведем дело срещу фирма, защото нямаме информация за актуален адрес, нито да издирване длъжници, дори елементарна проверка не може да бъде направена" коментира пловдивският адвокат Димитър Пенев. Подобна е ситуацията и при нотариусите. Те не могат да правят никакви заверки, касаещи търговски дружества, тъй като нямат информация за актуалното състояние на съответните фирми. 

Парализирана частично е и работата на съда по делата, в които ищци и ответници са търговски дружества. подобно е положението и в банките, които отпускат фирмени кредити.