Собствениците на 8 заведения в пловдивския район Тракия, които са получили заповеди да съборят навесите си върху общинска земя, ще обжалват издадените предписания за премахване, показа проверка на TrafficNews.bg

Те са подали жалбите в законовия 14-дневен срок.

Въпросните ресторанти и барове преди време са получили разрешителни за построяване на навеси, но в последствие те са ги направили самостоятелни помещения, затваряйки ги с найлони или стъклопакети, твърдят от Община Пловдив.

Заповеди за събаряне са изпратени на "Дестъни", "Сръбския", "Мястото при Бат Жоре", "Аморе", "Шеф Хаус", "Далия". Всеки от тези обекти е обособил място за пушене, което е в разрез със Закона за здравето, който забранява пушенето в закрити помещения. В някои от случаите в "пушалните" има повече места за клиенти, отколкото в основната част, посочват в мотивите си инспекторите.

„Шокиран съм от намеренията на общинската администрация. На нас ни отне много  време, за да се сдобием с всички разрешителни за строеж на конструкцията, с които по никакъв начин да не нарушаваме закона. Едва тогава пристъпихме към изграждането й. Инвестирали сме много време и средства, за да може нашата постройка да бъде законна и работеща. Минали сме през всички институции и всякакви проверки”, това разказа пред TrafficNews.bg Динко Миленчев, който е собственик на кафе и бар „Дестъни”.

Той поясни, че преди половин година проверяващите са констатирали, че постройката е законна и че няма проблем да упражняват своята дейност в нея.

„Всяко едно заведение, не само в район Тракия, но и в целия Пловдив, се опитва да работи легално и в синхрон с нормативните уредби, като се спазват десетки изисквания и правила. Изпитваме трудност, когато някой постоянно се опитва да ни спъне. Не разбирам защо местния бизнес трябва да се възпрепятства по този начин и да не получава подкрепа. Плащаме данъци, плащаме наем на общината, осигуряваме работни места, изрядни сме. По тази причина ще обжалваме издадената заповед”, каза още Миленчев.

Своите мотиви за обжалване са придвижили и от другите заведения и ресторанти. Собствениците им определят заповедта като абсурдна и са убедени, че ще докажат правотата си в Пловдивския административен съд.

Собствениците на заведения в квартала настояват да бъде променена общинската наредба и в районите извън центъра да им бъде разрешено да изграждат закрити преместваеми обекти. От районната администрация смятат, че трябва да се търси компромисен вариант, така че да не се удря върху бизнеса.