Хиляди се събраха за гайдарското надсвирване край смолянското село Гела. За 16-ти пореден път майсторството си премериха гайдари от цяла България. Над 60 бяха гайдарите, които от сутринта показваха умения на Илинденските поляни  над селото. Майсторство на инструмента демонстрира и шотландец, пристигнал у нас специално за събора.

Над 9 хиляди души от цялата страна и чужбина са на поляните. Стотици пък са палатките разпънати в края, като много от гостите са пристигнали още в четвъртък. Пътя към Гела е окупиран от коли, много от които с пловдивска регистрация, предаде репортер на TrafficNews.bg

Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. От вчера на поляните се въртят агнета на жарта. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. 

За първи път на поляната до сцената бе опънато българското знаме с внушителен размер.

Традиционните празнества в Гела за 16-ти път се отбелязват по този начин. Преди това в продължение на 100 години са се правили родови срещи. Точно от нея тръгва идеята за гайдарското надсвирване.

Основната цел на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.

Празникът ще продължи и утре, като ще бъде открита срещата на родовете и ще има народно веселие.