Сградата, събирала години наред бохемите на Пловдив - интелектуалци, писатели, поети, художници, музиканти, артисти, журналисти и изтъкнати общественици, се продава, научи TrafficNews.bg.

Ъгловата постройка на ул. "Лейди Стангфорд" от години функционира в едно неизменно русло - това на епицентър на събитията, сборен питейно-диалогичен пункт, в който всички се познават. Първоначално сградата е хотел, а в последствие започна своята славна история, като първият етаж приютява едно от най-култовите пловдивски заведения на миналия век - "Кристал". Клубът, чийто талисман и символ ще остане Велко Парашиков, е увековечен в едно любопитно, пропито с история четиво на Георги Райчевски - "Гранд кафе "Кристал".

"В неделя се чувствахме като бездомни - "Кристал" не работеше. Сигурно навикът ни водеше натам". (...) "Кристал" беше клуб-парола. В него през целия ден се навъртаха все едни и същи посетители", това представлява само част от словесното "преддверие", посветено на "Кристал".

Години след това в атриума на сградата се настаняват не по-малко известните на новите поколения - клуб "Гепи", след това "Алкохол", докато се стигне до съвсем съвременното битие на пространството, заемано до преди няколко години от "Библиотеката", а сега от рок бар Download.

Вероятно съдбата на сградата е да бъде вечно одухотворена с ентусиазма и творческия заряд на посетителите си, а това се обуславя от нейното стратегическо разположение - в сърцето на Пловдив, точно над Римския стадион. Зданието се издига върху терен от 395 кв.м. на три етажа от по 369 кв.м., притежава подземна механа, като така цялостна РЗП излиза 1500 кв.м.

Собствеността на сградата е смесена, тъй като частниците, които я продават не държат абсолютно всички части от нея. Община Пловдив държи 1/2 идеални части от втория етаж, както и 1/3 ид.ч. от маломерното дворче, опасващо постройката. Продавачите обаче са категорични, че новият собственик може да откупи общинската част, която възлиза на не повече от 220 кв.м., от които 190 застроена площ на втория етаж.

Така излиза, че частниците продават площ от 1280 кв. м. на цена от 702 евро/кв.м., като целият имот е обявен на цена от 899 хиляди евро.

Към този момент в сутерена е разположена бившата механа, която се нуждае от ремонт, на партера е действащо рок заведение, на втория етаж се помещава частна езикова гимназия, а третият етаж се ползва като тавански помещения.

---

Днес се навършва 1 година от смъртта на журналиста, публицист и общественик, както и запален посетител на Кристал, Георги Райчевски. През годините, в които живее, работи и твори в Пловдив, Райчевски посвещава перото си изцяло на града. Освен документалистика, той оставя в наследство едно от най-големите летописни издания за Пловдив - "Пловдивска енциклопедия".
 
Въпреки че днес Велко Парашиков е потънал в забвение, усмивката не е напуснала лицето му, а на ръката си винаги носи часовник и често сверява времето с минувачи в центъра на града. 
 

Снимка: От facebook профила на Александър Лютов