Строителният ентусиазъм в Пловдив не стихва. Последните данни за първото тримесечие на 2019 година показват, че градът под тепетата е рекордьор по брой на издадени разрешителни за строеж. Въпреки че като брой жилища, които трябва да се построят, София води с 2906 към едва 1389 в Пловдив, определено се очаква пазарът да бъде поставен в условия на голяма конкуренция.

През първото тримесечие в Пловдив са започнати 153 нови жилищни сгради, които ще добавят още 449 апартамента в домовия фонд на града. За последните няколко години тези параметри, засичащи инвестиционните намерения на строителните фирми, бяха белязани от устойчива тенденция по нарастване с бързи темпове.

Статистиката обаче започва да отчита леко забавяне, както по отношение на исканите строителни разрешителни, така и по отношение на започнатите строежи и не на последно място по броя реализирани сделки по продажба. През първото тримесечие на 2019 операциите по продажба на имоти са 3004 или с около 560 по-малко в сравнение със същия период през 2018 (3569). Всички тези промени намират отражение и в затихващата интензивност на ръст на цените на имотите. Все още тенденцията по параметри брой нови жилища и цена е възходяща, ала несъмнено има индикации, че след 6-годишен ръст, може да е дошъл момент за промяна на пазара. 

Според един от големите сайтове за имоти, който предлага обобщени данни за наличните на пазара жилища и тяхната обявена цена, средно домовата площ в Пловдив се търгува за 745 евро/кв.м. Тази стойност, подчертаваме, се сформира на база исканото от продавача, но по правило сделките налагат определена корекция при договаряне. За момента цените остават сравнително стабилни в сравнение с края на 2018, когато вариациите бяха между 700 и 850 евро за кв.м. 

Интересен показател е отливът на купувачи, като разлика от 560 сделки за период от 3 месеца, не може да бъде пренебрегнат. 16% по-малко реализирани покупко-продажби на жилища кореспондира и с впечатленията на брокерите, които споделят, че времето по продължителност на договарянето е скочило двойно до период от 6 месеца. Отливът е на фона на все по-голямото занижаване на лихвите по ипотечните кредити.

Най-предпочитани към момента са апартаменти с добра доходност, така най-предпочитаните райони за закупуване на жилище с инвестиционни цели са този около Медицинския университет и центъра на Пловдив. Имотите около Младежкия хълм имат едни от най-добрите показатели по отношение на цена/възрващаемост и качество, тъй като цените им са с повече от 200 евро за квадрат по-ниски от тези в центара, а в същото време локацията им е много добра и са предпочитан избор за чуждестранни студенти. 

Има и един по-специфичен сегмент от пазара, оформен от млади семейства от Южна България, които се заселват в Пловдив, заради по-високия стандарт на живот и по-широките трудови възможности. Те от своя страна търсят по-просторни жилища с две спални, като се ориентират и към комплекси от затворен тип, въпреки че там се дължат ежемесечни такси за поддръжката му. Отчитат се и устойчиви нива на търсене на еднофамилни селски къщи в периметър 35 км от града.

Безспорно най-скъпи остават имотите в Стария град в Пловдив, където цената на кв.м. при големите многостайни апартаменти достига до 1541 евро/кв.м. На второ място се нареждат малките домове, разположени в района на "Градската градина", които се търгуват на цена около 1200 евро/кв.м., а след тях са фамилните жилища "Каменица 1" с цени около 1000 евро/кв.м. 

Имоти има и за хора с по-малък бюджет. Нови жилища с цени между 550 и 660 евро за квадрат могат да бъдат намерени в района на Пещерско шосе, Беломорски, Тракия и крайните части на Южен. 

Експерти предричат да няма големи сътресения на пазара на имоти поне до края на 2019 година, като такъв хоризонт означава и запазване на относително стабилни цени на жилищните имоти, както на новото строителство така и на старите апартаменти. 

Повече за ценовите промени на пазара на жилищно строителство за София, Пловдив на международно ниво, четете тук:

Колко поскъпнаха имотите от 2013-а досега и какви са тенденциите?Ръстът на цените на жилищата се забавя