След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и здравето на пешеходци, къщата срещу бившия магазин "Евмолпия" в центъра на Пловдив ще бъде обезопасена и възстановена. 

Зданието на ул. "Капитан Райчо" от над две десетилетия е надвиснало злокобно над тротоара. За неговото възстановяване са водени десети дела. Бивши собственици на почти разрушилата се къща са КТ "Подкрепа" Пловдив. Синдикалистите извършиха редица опити да оправят документите на постройката и да я превърнат в административна офис сграда. През 2008 те продават имота на частно дружество, което се създава специално за целите на инвестиционното намерение къщата да бъде ремонтирана. Учредители на фирмата, която става нов собственик на разпадащият се имот, е председателят на регионалния съюз на "Подкрепа" Атанас Кръстев, заедно с Венцислава Микова и Даниела Апостолова, част от управителния съвет на "Солидарност без граници". 

Според документите още тогава те са имали намерение на надстроят и преустроят двуетажната къща, срещу която са издадени редица заповеди за обезопасяване. С това вървят и искания за смяна на статута ѝ, тъй като до този момент зданието се води еднофамилна двуетажна жилищна къща със застроена площ от 120 кв.м. Оказва се обаче, че първо се минава процедура за търпимост на строежа, тъй като къщата няма строителни книжа. Вероятно сградата е строена между 40-те и 50-те години на миналия век, но документи за нея няма. Според част от градоустройствените планове сградата попада в територия, предназначена за изграждане на подземен паркинг.

В крайна сметка статутът за търпимост е издаден през 2014, но наред с това се издават констативни протоколи за премахването на терасата ѝ, тъй като сградата е определена като застрашена от самосрутване поради износеност на конструкцията и ограждащите материали. 

След десетки дела обаче новите собственици не успяват да издействат разрешение за строеж, което е свързано с почти наново построяване на сградата. Трябва да се изгради нова бетонна конструкция, да се сменят всички изгнили дъски в гредореда, но и планираните действия включват категорично нейното преустройство и вдигане на нови етажи. Идеята е сградата да бъде използвана за офисни и търговски площи. 

През последните няколко години къщата беше оградена с ограда с големи сигнализиращи табели за опасност. Целият тротоар беше неизползваем, а пешеходци се чудиха откъде да минат, предвид че от отсрещната страна успоредно на уличното платно е разположен паркинг. Едва през 2019 къщата бива продадена на производителя на масла със завод в Съединение -  Фитополис еко ойл. Новите собственици успяват да оправят документацията и към този момент къщата и периметъра ѝ са превърнати в строителна площадка. 

Предстои сградата да бъде изцяло преобразена и надстроена, а в нея ще се помещават офиси и магазини. 

Вижте къщата преди:

И сега в процес на укрепване и строеж: