Родители от   ОУ "Душо Хаджидеков" запитаха задочно градските власти какво се случи с проекта за разширяването на школото. На днешния протест те поискаха  общината да намери пари и да изпълни архитектурния план на основното училище.

Проектът  бе изготвен през 2010 година по инициатива на тогавашния кмет на район „Централен” Райна Петрова, която след това бе отстранена от длъжност.

Идейният проект предвиждаше надстрояване с един етаж и изграждане на нов физкултурен салон на елитното ОУ "Душо Хаджидеков".

Ето и какво гласеше проекта, както и снимков материал от него:

Инвестиционното начинание цели да се създаде максимално комфортна среда за обучение на децата от първи до осми клас, в съответствие с най-новите здравни и образователни нормативни изисквания. В съществуващия обем на училището има 14 класни стаи и кабинети и малък физкултурен салон. Проектът предлага нов физкултурен салон с размери 12/24 м и 13 нови стаи и кабинети.

При изготвяне на проектното решение са обособени необходимите функционални зони: зона за образователно-възпитателен процес, спорт, здравно обслужване и административен сектор, посочиха авторите арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов. Те предлагат запазване на главния северен вход на училището, като към него се изгради ново стълбище с по-широка площадка и козирка. Във височина се запазват двата основни етажа на старото здание и се предвижда надстрояване с трети. Вертикалната комуникация се осъществява от съществуващата стълба и надстрояването й още с две рамена за новия етаж.

Проектът предвижда физкултурният салон да бъде изграден в южната част на имота на 3 м от страничната граница на мястото на едноетажни обслужващи постройки.
Пристройката е с височина 10 м. Към нея е разработена нова стълбищна клетка с асансъор за инвалиди, която ще обслужва и съществуващата сграда с надстройка. Старият физкултурен салон и съблекалните към него се преустройват в лекарски и стоматологичен кабинет с чакалня към тях. Връзката между пристройката и съществуващата сграда е осъществена чрез продължаване на съществуващия коридор и отваряне на втори вход към двора.

Новопроектираният физкултурен салон е ситуиран на нивото на терена. Към него са организирани съблекални, кабинет за преподавателя по физкултура и малък склад.
Под съблекалните е предвиден частичен сутерен, в който са разположени складови и битови помещения, абонатна станция.

Новата застройка ще бъде изпълнена със смесена конструктивна система – стоманобетонен скелет, съчетан с пълностенни стоманени греди и високопрофилна ЛТ ламарина. Покривната конструкция е със стоманени греди, столици и покривни сандич-панели. Предвиден е двоен под (повдигната подова система) за осигуряване на звукоизолация между физкултурния салон и класните стаи.

Проектът предвижда изграждането на обекта да се осъществи на два строителни етапа:
- I-ви етап – физкултурен салон
- II-ри етап – надстройка с един етаж и частично преустройство на съществуващите помещения.

Източник: Градът.bg  

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg