Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на незаконно съборения тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 в Пловдив за неизпълнение на заповедта за възстановяването му. Според пресцентъра на Рашидов дружеството "Одрин 8" не е спазило изискването да представи в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяването на сградата, която е паметник на културата.

Заповедта на Рашидов бе издадена на 24 март, малко след като "Одрин" 8 събори ценната сграда с разрешение от община Пловдив, издадено на базата на фалшив документ. Санкцията за неспазването й обаче идва след като миналия уикенд още четири от най-ценните сгради в архитектурния ансамбъл изгоряха.

Заради случая бяха повдигнати обвинения на главния архитект на Пловдив Румен Русев и представител на фирмата-собственик за "фрапантни нарушения на закона за културното наследство".

Съгласно Закона за културното наследство и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, пише Дневник. Министерството припомня, че задължение на собственика е и да възстанови стенописите на художника Вълчан Петров в една от сградите.

Санкцията, която може да бъде наложена на дружеството, не е упомената.

ДОСИЕ

„Одрин“ 8 ЕООД е фирмата собственик на стария тютюнев склад, който е заплашен от тотално разрушаване. Тя вероятно е създадена с цел да оперира точно с този обект , тъй като е кръстена на улицата зад автогара Юг , където се намира сградата. Собственик на капитала е „Пи Джи Груп“, а негов управител е Георги Бранеков. Изпълнителен директор на „Пи Джей трейд“ по време на покупката е  Фабрицио Алемано. Фирмата е акционерно дружество, а повечето акционери са италианци. Предметът ѝ на дейност е „придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти, предприемачество, проучване, строителство на жилищни и индустриални постройки и др“. Фабрицио Алемано е бил и в съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" до 2014 г., показва справка в Търговския регистър. В момента в съвета на директорите освен Бранеков, са и Александър Николич и Десислава Колева.

Бранеков управлява още десетина фирми , регистрирани в Пловдив, отново с италианско участие.  Всички те са с адрес „Густав Вайганд“ 14. Кооперацията, в която е офисът , също е построена от една от фирмите от холдинга. На страницата на една от компаниите „Проджест груп“ до скоро е бил активен целият проект за застрояването на терена, но вчера линкът е бил деактивиран.

„Ама моля ви, нямам време да се занимавам с вас“ бе първата реакция на секретарка, която вдигна телефона на фирмата. В последствие друга служителка обясни, че единствено управителят Георги Бранеков може да коментира казуса, но „той за съжаление не бил в офиса, защото обикалял по обекти. Бил запознат с цялата ситуация и по – късно можел да се свърже с нас,ако желаел“.

Преди няколко години собствениците на склада са водили преговори с хотелската верига „Хилтън“, но в последствие световната верига се отказва от проекта, който трябва да представлява 17-етажен хотел. В момента строителното разрешение е за 10-етажен хотел.

Според запознати Бранеков е лицето, което официално представлява фирмите. Зад него обаче стои друг пловдивски бизнесмен - Найден Колев, през който минават италианските капитали.

TrafficNews.bg