Община Пловдив окончателно  отказа да издаде строително разрешение на предприемача Георги Чалъмов, собственик на фирма” Гербера” ООД за последната сграда в жилищния му комплекс на бул. „Освобождение”. Преди половин година кметът Иван Тотев предупреди, че поради серия нарушения, строежът там ще бъде спрян. На 12 октомври главният архитект на общината Юлияна Попова е подписала заповед, с която отказва да одобри инвестиционния проект на Чалъмов за сграда и отказва да му даде строително разрешение. Причината е, че давностният срок на строителните разрешения, които Чалъмов е имал, е изтекъл. Заповедта на главният архитект е изпратена на заинтересованите лица.

Първото строително разрешение за комплекса е издадено в далечната 2007 година.  Тогава Чалъмов сключва договор за проектиране и учредяване право на строеж  върху общински имот. Скоро след това започва и строителството на мастодонта. Инвестиционният проект, одобрен от общината, обаче се различава драстично с реализирания до момента. 6 години по-късно, на 5 септември 2013 година,  Чалъмов сключва допълнително споразумение с общината и продължава строежа. Това споразумение обаче в продължение на три години остава тайна. През 2016 година обаче вече е видимо, че комплексът, който се издига няма нищо общо с проекта, с който живеещите в квартала са били съгласни.  Започват протести, но въпреки това строителството продължава с бързи темпове. През 2018 година комплексът е почти завършен с изключение на терена зад кметството на ЖР „Тракия”, върху който Чалъмов предвижда да построи още една сграда и депозира в общината инвестиционното си намерение. Този път обаче удря на камък.  В дирекция  Общинска собственост няма как да пропуснат факта, че давността на разрешението на строеж, която по закон е 5 години, отдавна е изтекла. Изтекла е и давността дори след спорното от законова гледна точка споразумение от 2013 година. Инвеститорът е променил предназначението на сградата – от обществено обслужваща в сграда със смесено предназначение и надвишил проектните площи на първоначално одобрения проект.

Тази заповед слага край на желанията на предприемача да свърже целия комплекст със сградата на кмеството. Теренът, който в момента представлава огромен изкоп,  вече е свободен и общината трябва да вземе решение какво да прави с него. Остава проблемът с липсващата инфраструктура - път, осветление, зелени площи. Всичко, което по договор инвеститорът трябва да изгради. Което обаче 10  години след първата копка все още липсва. Въпреки , че 90% от комплекса е пуснат в експлоатация , в половината няма изградено районно осветление. Няма данни Община Пловдив да е получила като собственост подземните улици и подходи.

На строителния обект не се спазва необходимата хигиена. Степента на запрашеност е много по-висока отколкото в други части на квартала, а в близост се намира една от най- големите детски градини на Тракия.

Жители на Тракия се превърнаха в заложници в съдебната битка между общината и ГербераКомисия провери на място строителния обект по жалба на собствениците

Многобройните писма и сигнали, подадени от живеещите в района до всички възможни инстанции , засега получават само формални отговори. 

Очаква се и решението на прокуратурата по жалбата, в която собственците на жилища в комплекса са посочили редица нарушения. Проверката бе възложена на Икономическа полиция, а в момента в Окръжна прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Наблюдаващият прокурор е възложил експертиза и се очакват резултатите.  Според източници на TrafficNews.bg срокът на разследването е удължаван няколко пъти поради отказ на вещи лица от Пловдив да се занимават с експертизата.

Блатото зад кметството на Тракия влиза в Натура 2000 или защо пловдивчани написаха “кърваво“ писмо на кмета Тотев?10 години хората живеят на строителна площадка в прах и боклуци, отново готвят протести