Смятате ли, че е нормално да си купите жилище в Пловдив, а на два метра от прозореца ви да виси куката на 30-метров строителен кран? Когато погледнете от терасата на дома си, долу да виждата камари боклуци и строителни отпадъци вместо зелените градинки, които сте видели на проекта, когато сте купували апартамента си? Нормално ли е, за да стигнете до гаража или паркомястото си, да минавате по черен път, от който след колата ви се вдигат огромни облаци прах? 

Вероятно повечето хора биха заявили, че това не е нормално. Особено ако са съвестни данъкоплатци. За съжаление обаче в общината и РДНСК смятат, че това е напълно в реда на нещата, тъй като точна на такъв обект са издали разрешение за ползване и въвеждане в експолатация. 

Въпросният строителен обект е жилищен комплекс "Гербера", зад кметството на район Тракия. Днес по жалба на живеещи в района, съвместна комисия между преставител на РДНСК и Община Пловдив направиха проверка на място. 

Първата копка на мегакомплекса е направена през 2007 година. Той  е с учредено право на строеж на СД"Гербера" от страна на Община Пловдив с договор от 01.10.2007г. и допълнителни споразумения.  Днес, 11 години по-късно комплексът е построен с изключение на последната свързваща сграда. на нейно място има огромен изкоп, който при всеки дъжд се превръща в блато.  Общината отказва да даде строително разрешение на инвеститора Георги Чалъмов, а той от своя страна е завел дело, в което иска наустойки по договора. Влизайки в съдебна процедура, той отказва да изпълни и останалите задължения, разписани в документа, а именно изграждане на вътрешно квартална улица, осветление и озеленяване. 

"Няма как да изпълня задълженията си по договора , ако завърша сградата. А за това ми е необходимо строително разрешение. След като не ми издават такова , аз няма как да строя. Съответно не мога да завърша и улицата, коментира през юли за Traffic News.bg инвеститорът Георги Чалъмов. Той заяви, че ако не му бъде разрешено да строи , ще заведе дело. „Ще се въртим поне три години по съдилищата и улицата пак няма да бъде довършена” заяви той. И вече е реализирал заканата си. 

До този момент не е извършено минимално  залесяване от страна на строителя. По инициатива на районния кмет Костадин Димитров частна фирма дари дървета и направи кът за отдих от южната страна на комплекса. Другата зеленина в имота е в комплекс Испански къщи, които поддържат градината със собствени сили и средства.

Въпреки, че 90% от комплекса е пуснат в експлоатация , в половината няма изградено районно осветление. Няма данни Община Пловдив да е получила като собственост подземните улици и подходи.

На строителния обект не се спазва необходимата хигиена и при всеки вятър хвърчат части от изолации и найлони. Степента на запрашеност е много по-висока отколкото в други части на квартала, а в близост се намира една от най- големите детски градини на Тракия.

На 27 юли 2018 година жители на микрорайона изпратиха писмо до Община Пловдив и РДНСК, в което настояват за среща и спешно решение на проблемите. Те предупредиха , че ако никой не обърне внимание и не намери изход от ситуацията, отново ще организират граждански протести.

Блатото зад кметството на Тракия влиза в Натура 2000 или защо пловдивчани написаха “кърваво“ писмо на кмета Тотев?10 години хората живеят на строителна площадка в прах и боклуци, отново готвят протести

Днес, почти два месеца по-късно на място дойдоха началникът на Дирекцията за строителен контрол в Пловдив Юлиян Попов и представител на отдел "Инвестиционни проекти и контрол по строителството" към общината - Живко Канев. След разговор с представители на собствениците и оглед на строителната площадка, те обещаха отговор без обаче да се ангажират с конкретен срок. 

На този етап основните въпроси, зададени от гражданите остават без отговор. Представителят на общината заяви, че не може да се ангажира с конкретен срок, в който да бъде изградена инфраструктурата на района. Това било ангажимент на инвеститора, който обаче в момента имал претенции към общината. 

Последва резонния въпрос каква е ролята на общината, след като тя е страна по договора и по закон трябва да контролира за неговото изпълнение. За съжаление обаче отговорът беше само свиване на рамене. 

Факт е, че всички срокове, заложени в договора между общината и Чалъмов отдавна са приключили. Както впрочем и търпението на гражданите, които живеят там. Отговорът на множеството жалби са формални проверки и констатации, че всичко е законно. Точно както в приказката на Андерсен, в която всички виждат, че царя е гол, но никой не смее да му го каже.  

Живеещите в квартала се съмняват, че строителят се ползва с протекции на високо ниво. Преди две години те няколко пъти излязоха на граждански протести и смятат, че отново трябва да тръгнат по този път. 

Собствениците подготвят протестни писма до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. Очаква се в близките месеци прокуратурата да приключи и досъдебното производство образувано след жалба на собствениците през 2017 година, в която са изброени десетки нарушения.