Ще влезе ли блатото зад кметството на район „Тракия”  в „Натура 2000”? Този въпрос къде на шега, къде на сериозно си задават живеещите около лъскавата административна сграда на жилищния район. Изкоп, предназначен за основи на офис –сграда – част от комплекс „Гербера”, от година  е пълен  с вода и тиня, в която необезпокоявани живеят жаби, попови лъжички, комари и всякакви други по -дребни представители на флората и фауната.

Въпросът, в доста по-сериозна и мотивирана форма, е зададен и към кмета на града Иван Тотев. В писмо, изпратено до общината, жители на комплекс „Испански къщи” настояват за спешно решение на проблема. Проблем, който е с давност 10 години.

НАЧАЛОТО

През 2007 между бул."Освобождение" - ул."П. Пенев" - ул."Маестро Г. Атанасов" и ул."Недялка Шилева" започва строежа на жилищен комплекс "Гербера" с учредено право на строеж на СД"Гербера" от страна на Община Пловдив с договор от 01.10.2007г. и допълнителни споразумения.  Подробният устройствен план, по който се изпълняват сградите от Жилищен комплекс "Гербера", е ПУП - ПРЗ със Заповед №ОА-1350/07.06.2007г. Това е и единственият ПУП, за който са проведени процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица и до сега никой от собствениците в имота няма друга информация.

В застроителния план е предвидена вътрешно квартална улица (алея), осигуряваща транспортен и пешеходен достъп както до подземните гаражи на комплекса, така и до новостроящите се жилищни сгради.

ОБЕЩАНИЯТА

В договора от 01.10.2007г. е записано, че строителят трябва да осигури 100% паркиране в рамките на имота съгласно изискванията на ЗУТ.  В договора и в допълнителното споразумение от 05.09.2013 г. е записано, че строителят за своя сметка трябва да изгради инфраструктура (ВиК, ЕЛ, ОВИ мрежи, улично осветление, СОТ, изграждане на улици (включително и подземни такива) и озеленяване с висока и ниска растителност на стойност 3 600 000 лв., като Община Пловдив си запазва правото на строеж за надземните и подземни улици, които следва да бъдат изградени за сметка на инвеститора и предадени на Община Пловдив.

10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Към настоящия момент улицата е изпълнена само до рампата, обслужваща подземните гаражи група „Запад“ и Кметство „Тракия“. Останалата част от бъдещата улица е черен път , осеян с дълбоки ями, които при дъжд се превръщат в  езера, а при сухо време от него се вдигат облаци прах, които влизат в домовете на хората и в детската градина в съседство.       

    

Готовите блокове са въведени в експлоатация с АКТ 16, макар, че живеещите в тях нямат достъп от юг и там все още маневрира строителен кран. В коя нормална държава някой разрешава подобно безобразие, е по- скоро риторичен въпрос, който обаче резонно  може да бъде отнесен към началника на ДНСК.

Между кметството и готовите тела обаче зее огромен изкоп, превърнат от дъждовете в блато. Там по проект трябваше да бъде издигнато бизнес сграда, която да бъде свързващо звено на целия комплекс. През 2016 година обаче инвеститорът Георги Чалъмов изненадващо поиска промяна на ПУП- а на имота, който да му позволи да построи три допълнителни блока , а въпросната сграда да „порасне” с още три етажа. Последваха масови протести на живеещите в квартала и промяната бе отхвърлена.

Година по-късно строителните дейности   в комплекса замряха. Основните бригади работят на новия строеж на „Гербера” в зона А -12 на „Тракия”, а старата строителна прощадка е затънала в боклуци и строителни отпадъци.

До този момент не е извършено минимално  залесяване от страна на строителя.  Градинки  има пред фасадата  на кметството, но там е друг урегулиран имот. По инициатива на районния кмет Костадин Димитров частна фирма дари дървета и направи кът за отдих от южната страна на комплекса. Другата зеленина в имота е в комплекс Испански къщи, които поддържат градината със собствени сили и средства.

Въпреки , че 90% от комплекса е пуснат в експлоатация , в половината няма изградено районно осветление. Няма данни Община Пловдив да е получила като собственост подземните улици и подходи.

На строителния обект не се спазва необходимата хигиена и при всеки вятър хвърчат части от изолации и найлони. Степента на запрашеност е много по-висока отколкото в други части на квартала, а в близост се намира една от най- големите детски градини на Тракия.

 

КАКВО ИСКАТ ГРАЖДАНИТЕ

В писмо, изпратено до кмета Иван Тотев, жители на квартала настояват за среща и спешно решение на проблема. Те предупреждават , че ако никой не обърне внимание и не намери изход от ситуацията, отново ще организират граждански протести.

„Стуацията с продължаващото прекалено дълго строителство е изключително тревожна. Имам усещането, че строителят нарочно не изпълнява задълженията си по договора. Към днешна дата всички срокове по него са изтекли, както и тези по допълнителните споразумения. Напоследък по обекта почти не се работи. Никаква подкрепа не срещаме от местната и държавната власти – напротив – при всичките ни сигнали се отговаря с формални проверки и изводи, че всичко е законно и чудесно. Да, но не е! Елата и се убедете със собствените си очи.

Протежирането на строителя е извън всякакво съмнение. Търпението ни вече се изчерпва. Не желаем да ставаме заложници на отношенията между г-н Чалъмов и гореизброените общински и държавни власти.  И започваме да се питаме: Има ли власт в Пловдив? Тя безсилна ли е да се справи с капризите на един строител? Има ли желание да го направи? Ако нещата продължават да се развиват така „безметежно“ сме готови и на нови граждански протести. Вече веднъж сезирахме Националния омбудсман, ще се наложи да го сезираме отново. Както и министър – председателя Бойко Борисов” пише в писмото до кмета Николай Йорданов.

Жителите на квартала настояват за съвместна работна среща, на която представители на общината да се ангажират с крайни срокове.  Община Пловдив и РДНСК Пловдив да задължат строителя в максимално кратки срокове да изпълни задълженията си, за което живущите в комплекса да бъдат уведомени. Също така те настояват  се довърши цялата вътрешноквартална улица в най-кратки срокове и да се направи пълен преглед на изпълнението на задълженията на строителя, а също така да се  търси административна отговорност от лицата от общината, които са били оторизирани да го контролират.

ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

През април 2017 след поредица протести и жалби до общината и РДНСК,  собственици на жилища в комплекса внесоха жалба в прокуратурата, посочвайки редица нарушения на подписания договор и допълнителното споразумение за строежа на комплекса.  

Според първоначалния проект, той е с различна етажност, която варира от 3 до 11, като телата, които са в съседство с комплекс „Испански къщи” са с височина 3 и 5 етажа. В последствие обаче без съгласието на живеещите в комплекса, етажността е променена и в момента на бул. "Освобождение”, източно от кметството на „Тракия”, се издига „Китайска стена” от 11- етажни постройки.

В последствие на база скица – виза е променена етажността в комплекса и е добавена още една сграда и няколко гаража. Така застроената площ нараства с близо  5 000 кв.м. спрямо заложените  14 900 кв.м. РЗП, за които няма данни да е платено право на строеж на Община Пловдив и няма данни изобщо да е отстъпвано право на строеж.

Проверката бе възложена на Икономическа полиция, а в момента в Окръжна прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Наблюдаващият прокурор е възложил експертиза и се очакват резултатите.  Според източници на TrafficNews.bg срокът на разследването е удължаван няколко пъти поради отказ на вещи лица от Пловдив да се занимават с експертизата.

 

КМЕТЪТ :  Минаха времената, в които някой ще ни заставя как да се разпореждаме с общински имоти

„Водим кореспонденция с инвеститора там.Това, което знаем е, че той иска да строи, но това нещо няма как да го позволим. Нека хората имат още малко търпение. Вероятно ще трябва да минем и през решение на Общинския съвет, което не е проблем. Ще си вземем терена и ще направим нужните облагородителни дейности – улици, паркинг и каквото е необходимо. Минаха времената, в които някой да ни заставя какво да правим и как да се разпореждаме с имоти, които са общинска собственост” заяви за TrafficNews.bg  кметът на града Иван Тотев.  

ИНВЕСТИТОРЪТ: Ще се съдим

Няма как да изпълня задълженията си по договора , ако завърша сградата. А за това ми е необходимо строително разрешение. След като не ми издават такова , аз няма как да строя. Съответно не мога да завърша и улицата, коментира за Traffic News.bg инвеститорът Георги Чалъмов. Той заяви, че ако не му бъде разрешено да строи , ще заведе дело. „Ще се въртим поне три години по съдилищата и улицата пак няма да бъде довършена” заяви той.

Предприемачът смята, че не е нарушил първоначално сключения договор и последвалото споразумение. Озеленил е района пред кметството, а освен това се е отказал от строежа на сградата, заложена в първоначалния ПУП на имота.

 

Ще продължи ли да южната страна на комплекса да бъде строителна площадка? Какво е решението на спора между община и ивеститор и ще продължат ли гражданите да бъдат заложник на техните интереси? Ще влезе ли блатото зад кметството в Натура 2000?

TrafficNews.bg продължава да следи казуса и да ви информира. Очакваме активност както от страна на общинските власти, така и от живеещите в района.