Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима пловдивчани, участвали в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на фалшиви карти за теглене на пари от чужди банкови сметки.  Собственикът на заложна къща "Фокс" Иван Бистрашки, Владимир Коцоянис - Гърчето,  Георги Мирчев и Васил Иванов бяха задържани в петък следобед при акция на ГД БОП, за която съобщи TrafficNews.bg . 

БОП удари заложна къща в Пловдив, четирима лихвари са отведени с белезници СНИМКИАкцията е заради серия измами под тепетата

Събраните до момента доказателства сочат, че участниците са действали от януари 2017 г. За целта, недалеч от Пловдив, оборудвали свой „производствен цех“ с напълно затворен цикъл. На 13 юли 2018 г., при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура по задържането им, на въпросния адрес са открити компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти, пластики, лайсни с микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни, слотове и клавиатури за банкомати, ПОС-терминали с батерии, платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства.

В същото помещение, което е собственост на Коцоянис,  са открити и голямо количество български и чужди документи (паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери). по данни на TrafficNews са намерени около 150 паспорта. Открити са и заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни, както и без поставени снимки.

По време на операцията са претърсени общо 8 адреса в Пловдивско, както и автомобили.  Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата са наложени парични гаранции, съответно от 150 000 лв.за Коцоянис, 100 000 лв. за Бистрашки, а на другите двама – по 70 000 лева. Според адвокат Стефан Левашки, който защитава   един от задържаните, поисканите гаранции са рекордни и ще бъдат обжалвани. 

Пуснали пловдивските лихвари срещу рекордни гаранцииАко искат да останат на свобода, четиримата трябва да внесат много големи суми