Рекордни по размер гаранции е наложила Специализираната прокуратура на четиримата пловдивски лихвари, които бяха задържани в петък при операция на ГД БОП, научи TrafficNews.bg. Собственикът на заложна къща "Фокс" Иван Бистрашки е освободен срещу 100 000 лева, а другият обвиняем Владимир Коцоянис - Гърчето трябва да внесе сумата от 150 000 лева. Другите двама задържани при акцията - Георги Мирчев и Васил са се "разминали" само с 80 000 лв. 

БОП удари заложна къща в Пловдив, четирима лихвари са отведени с белезници СНИМКИАкцията е заради серия измами под тепетата

Четиримата трябва да внесат наложените им гаранции в 7-дневен срок, а ако това не стане те ще бъдат отведени в ареста. В тридневен срок обвиняемите могат да обжалват гаранциите си пред Специализирания съд в София. "Това е рекордна за моята практика гаранция. Ще обжалвам, тъй като моят повереник изобщо не разполага с подобни суми" категоричен е адвокат Стефан левашки, който защитава Иван Бистрашки.  

Най- голямата гаранция е наложена на Коцоянис, тъй като при обиска в дома му са открити близо 150 паспорта, скимиращи  устройства и др. Освен това той вече има присъда за предстъпления, свързани с източване на банкови карти. Бистрашки също не е с чисто съдебно минало. Той е излежал присъда в Сингапур, има и условна присъда в България. 

Акцията на БОП бе проведена в петък следобед на няколко адреса в Пловдив. Проверени бяха две заложни къщи и няколко адреса под тепетата. Групата е била наблюдавана от няколко месеца, при проследяването им са използвани и СРС. 

Веднага след като бяха освободени от ареста, четиримата побързаха да пуснат във Фейсбук своя снимка и пост , в който се обръщат с доста нецензурни изрази към враговете си. "На добрите хора лоши работи не се случват!"  поучително завършват писанията си ексарестантите. 

Арестуваните при акцията на БОП в заложна къща Фокс: На добрите хора лоши работи не се случват!Днес прокуратурата освободи под гаранция Иван Бистрашки и компания