Акция срещу пловдивски лихвари провежда пловдивския БОП, научи TrafficNews.bg. На прицела на местните антимафиоти е голяма заложна къща в квартал "Изгрев". Операцията се провежда след получени множество жалби и сигнали от граждани за измамни схеми. 

Според източници на TrafficNews.bg са арестувани четирима лихвари - собственикът на заложната къща Иван Бистрашки и негови партньори - Васил, Владо Коцоянис  по прякор Гърчето и Георги Мирчев. Бистрашки е арестуван в пловдивско кафене, а при обиските в в един от автомобилите е открит кокаин. 

Според Търговския регистър Бистрашки е собственик на Заложна къща Фокс 585. В момента текат обиски в заложната къща и на адресите на задържаните. Антимафиотите изземват документи, компютри, мобилни телефони. 

Преди три години пловдивчанинът Борислав Наков заплаши, че ще скочи от "Преспите", тъй като останал без покрив заради измамни схема, организирана от Бистрашки.Той заяви, че е станал жертва на лихвари, които го подмамили да им прехвърли бащината си къща с двор срещу смешна сума. Заплаши със самоубийство, ако не получи справедливост. Обвиненията бяха отправени към Иван Бистрашки и Георги Мирчев. 

Шофьор иска да скача от „Преспите” – лихвар го оставил без покривБорислав Наков обвинява трима души за престъпната схема, те твърдят че е проиграл парите на комар

 

Владимир Коцоянис влезе в криминалните хроники преди 6 години, когато бе арестуван в Пловдив за престъпления в Ирландия. Собственикът на фирмите “Автобилдинг” за търговия с коли и на “Универсал Кеш” бе задържан, след като бе обявен за общонационално издирване. 

Куцоянис и бившият футболен съдия Момчил Врайков са арестувани в Дъблин през февруари 2011 г., след като служител в най-голямата фирма за банкомати за самообслужване “NCR” в Ирландия забелязва скимиращи устройства на терминал в мол. Камерите на търговския център заснели Куцоянис, който бил задържан от мобилен полицейски патрул, наблюдаващ банкоматите в района.

Срещу Куцоянис тогава имаше седем обвинения, свързани с теглене на различни суми от банкови карти.

Иван Бистрашки 

Бистрашки слиза от мерцедеса си пред заложна къща Фокс 585 

Партньорът му Васил в компанията на небеизвестни пловдивчани

Заедно с един от арестуваните - Владо Коцоянис, известен с прякора Гърчето

С Георги Мирчев