Кръговото кръстовище на КЦМ – непредвидимият капан за шофьорите СНИМКИ

Какви са причините за честите пътни инциденти, отговорът от специалистите

24.07.2018 21:00 10018 5
Кръговото кръстовище на КЦМ – непредвидимият капан за шофьорите СНИМКИ

Липсата на осветление и невидими знаци. Това са основните причини, които водят до чести пътни инциденти в района на кръговото кръстовище пред КЦМ. Допълнителен фактор за почти всекидневните катастрофи е и високата скорост, с която се движат шофьорите между Пловдив и Асеновград.

Много от водачите, които редовно пътуват по направлението Пловдив – Асеновград, се оплакват и от пътната маркировка. Особено вечерта или при дъжд тя почти не се забелязва и шофиращите често губят ориентация за позицията си на пътното платно.

За пореден път: Кола се заби в кръговото пред КЦМ СНИМКИПо първоначална информация няма пострадали, само материални щети

Поредна катастрофа на кръговото на КЦМ! Движението е затрудненоИнцидентът е станал между бус и лек автомобил

За този наболял проблем потърсихме председателя на УС на Българската браншова асоциация Пътна безопасност Николай Иванов. Ето какво заяви той в специално интервю, което даде пред екипа на TrafficNews.bg:

- Каква според Вас е причината за честите инциденти в района на кръговото на КЦМ?

- Шофьорските навици. Изненадата от промяната в организацията на движението в участъка, въпреки поставените пред кръстовището пътни знаци и маркировка. Винаги при строително-ремонтни работи има условия за известни затруднения в движението на транспортните потоци, особено при висока интензивност на движението, каквато съществува по Асеновградско шосе. След построяването на кръговото кръстовище, преминаването през него ще бъде значително по-безопасно поради намалената скорост, наличието на пътно осветление и светлоотразяващи пътни знаци и маркировка.

- Според Вас адекватна ли е положената по платната пътна маркировка, пътните знаци?
 - Пътната маркировка и пътните знаци са положени съобразно Закона за движение по пътищата, и НАРЕДБА № 3 от 16.08.2010 г. за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците. Съгласно наредбата те се приемат от специална комисия от представители на Пътна полиция, строителя и инвеститора, което означава и съответствие на проекта и нормативните актове.

- Поставянето на осветителни тела на възлови места като това кръгово кръстовище ще намали ли предпоставките за ПТП? Доста често инцидентите се случват през тъмните часове. Вечер маркировка почти не се вижда.
 -Определено, ако има осветление ще се намалят предпоставките за ПТП, осветление ще има, и ще се подобри видимостта на маркировката през тъмните часове. Експертите от Българска браншова асоциация пътна безопасност призоваваме за изграждането на осветление на всички пътни възли по АМ “Тракия”, АМ “Хемус”, АМ “Марица”, АМ “Струма”, АМ “Люлин”, както и на възлови натоварени кръстовища от първокласната и второкласната пътна мрежа. Чрез подобряването на видимостта в тъмните часове на денонощието, значително ще намалят пътнотранспортните произшествия, както и пострадалите от тях.

- Има ли някакъв недостатък при изграждането на това кръгово кръстовище, който ако се изглади инцидентите ще намалеят?

- Строителството на кръговото кръстовище се извършва съгласно одобрения от няколко инстанции проект. Водачите на МПС трябва да са по - внимателни. Да карат със съобразена скорост, докато обекта е в строеж, пък и след това.

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
5 Коментара
Сортирай по
коментар

Abv 09:12, 06.09.2018

Двете кръгови кръстовища при Крумово и КЦМ трябваше да бъдат надлези с ленти за включване за да се постигне идеята за високоскоростен път. Дори по в момента при ограничение на скоростта на 60 км в час трудно става включването в движението,защото потока от автомобили не спира.

Oтговора0
коментар

Кръговото 00:07, 25.07.2018

Минавал съм и сутрин и вечер.. Ми, като летиш ниско над пътя е напълно възможно да не можеш да се спреш и да се озовеш в ямата :)

Oтговора0
коментар

Пирин Пенчев 21:17, 24.07.2018

По-скоро основната причина е високата скорост, а в допълнение е липсата на маркировка и пътни знаци, нали ме разбираш?

Oтговора0
коментар

Ххх 22:02, 24.07.2018

Ако шофираш внимателно нямаш проблеми!

Oтговора0
коментар

И.Дом 23:49, 24.07.2018

Всяка вечер има гонки с коли,после маркировката не се виждала с 200 км/ч

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина