Войници от пловдивската 68-ма бригада „Специални сили“ сътвориха истинско шоу на площад „Централен”. Те показаха изключителни бойни умения по време на демонстрацията по случай Празник на парашутиста, който стартира днес.

Командосите първо показаха уменията си в бойните изкуства с атрактивни хватки и удари, а след това демонстрираха концентрация и сила в сблъсъка им с тухли и керемиди. Пловдивчани, които дойдоха да гледат изпълненията на военните останаха възхитени от показаното.

За съжаление, скокът с парашут тип "летящо крило", който бе предвиден, не се състоя. Причината не бе дъждът, а ниската височина на облаците, които създаваха риск за парашутистите, които трябваше да скочат от височина 1500 – 1800 метра. Край площад „Централен” в момента има и изложение на военната техника на бригадата, като военни разясняват на пловдивчани оръжията и оборудването, с което разполагат.

Празникът на парашутиста ще продължи два дни, като утре честванията ще са в София, През двата дни ще бъде почетена Славната парашутна дружина и подвизите й по време на Втората световна война. Митрополит Николай услужи литургия, а официални гости бяха областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, депутати, военни и общественици.

На 18-ти октомври 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа българска армия атакува изключително силно укрепен пункт на хитлеристката отбрана – хребетът Стражин в Осоговската планина. Това е първото бойно сражение на подразделението и въпреки извоюваната победа и извършеният пробив в немската армия, дружината дава 35 жертви, а ранените са 65. За проявения героизъм целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани със заповед на командващия Първа българска армия ген. Владимир Стойчев в „Алеята на парашутиста“ в Централните софийски гробища.

Утре програмата се прехвърля в столицата. Ще има военен ритуал и заупокойна молитва на „Алеята на парашутиста“, тържествен ритуал на пл. „Народно събрание“, демонстрация на бойни умения и празничен концерт в Централен военен клуб.

И през двата дни се очаква присъствието на министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на сухопътните войски, представители на Българската православна църква и военно-патриотичните съюзи.

TrafficNews.bg