Спасителите на този плаж се чувстват като пъдари. Вероятно е така не само на къмпинг "Смокиня". Тук масово се нарушава забраната за къпане, червеният флаг не плаши плажуващите. Вижда се и от снимките, които ни изпратиха пловдивски спасители. Според тях чужденците се съобразяват повече със забраните, отколкото българите, макар че понякога и те взимат примера от нашенците. А туристите единственото, което може да ги изкара от морето, е като се удави някой и видят линейките...

Такова е положоението на „Смокиня“ - къмпинг, намиращ се на 3,5 км южно от Созопол, между къмпингите „Каваци“ и „Веселие“. А това е едно от 17-те места на нашето Черноморие, потенциално опасни заради мъртво вълнение.

"Не знаем защо хората надценяват силите си и не спазват указанията ни", чудят се спасителите. Това може да се окаже много опасно, особено ако не са съвсем във форма, че да се противопоставят на вълната. А при мъртво вълнение морето изглежда спокойно на повърхността, но отдолу има вълна, която тегли навътре. И не всеки и невинаги може да го прецени предварително.

По традиция началото на август морето е най-опасно, защото точно тогава започва така нареченото мъртво течение. От НИМХ вече обясниха, че предпоставките за него вече са налице – от няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната. По Южното Черноморие след Созопол мъртво вълнение вече има.

Чудно ли е тогава, че бурното море на Южното Черноморие взе две нови жертви? В петък, около 20:30 часа е получен сигнал, че млада жена се дави на централния плаж в Созопол. Тялото й е изхвърлено на брега няколко минути по-късно, а дошлият на място медицински екип не е успял да направи нищо, единствено е констатирал смъртта на 29-годишната дама - немска туристка. Същият ден, но няколко часа по-късно - в 23:30 часа в Китен на плаж "Атлиман се е удавил 62-годишен чешки турист. 

Жертвите на морето през това лято вече са над 10...