„За първи път чувам подобно нещо”, заяви кметът Иван Тотев на въпрос на репортер на TrafficNews.bg за проекта за 225 хиляди лева, който може да спечели Община Пловдив, ако ОУ  „Георги Бенковски” и „Душо Хаджидеков” бъдат слети.

Според родителите цялото бързане за приемане на това предложение е за да не се изпуснат едни срокове и едни пари. Всичко това е за сметка на децата на Пловдив. Тази позиция изразиха родители, чиито деца ще бъдат засегнати от административното обединение пред TrafficNews.bg.

Предложението, представено като "Оптимизация на училищната мрежа", всъщност е по Национална програма със същото име на Министерството на образованието и науката.

Срокът за кандидатстването по нея изтича на 31 май тази година. А средствата, които една община може да получи за сливане на двете училища са в размер на 225 000 лева.  

Според градоначалника подобен елемент дори не е бил обсъждан и той лично не знае за този проект.

Припомняме, че ОбС Пловдив прие решението за сливането на двете училища.

„Когато става въпрос за засягането на толкова хора, винаги едно гласуване е прекалено рано”, каза още Тотев. Той допълни, че реформата е за по-добро и на двете училища.

Кметът гарантира, че нито едно дете няма да пресича булеварди и да учи в друга сграда от сегашната, която ползва. Всички процеси по сливането на училищата щели да се следят изкъсо от Общината, която да дава своите препоръки към РИО и ръководствата на училищата.

Вероятно ще има паралелни класове от 1-ви до 7-ми клас и в двете сгради. Сегашният директор на „Душо Хаджидеков” Георги Стефанов ще запази поста си в следващите години, докато трае реформата.

Родителите обаче не бяха доволни от резултата от гласуването. Те заявиха, че ще сезират областния управител, а ако трябва ще заведат дела и в Съда.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg