Ако бъде прието предложението за сливане на двете основни училища „Душо Хаджидеков” и „Георги Бенковски”, общината ще получи 225 000 лева.  "Цялото това бързане е за да не се изпуснат едни срокове и едни пари. Всичко това е за сметка на децата на Пловдив". Тази позиция изразиха родители, чийто деца ще бъдат засегнати от административното обединение пред TrafficNews.bg.

Предложението, представено като "Оптимизация на училищната мрежа", всъщност е по Национална програма със същото име на Министерството на образованието и науката.  Срокът за кандидатсване по нея изтича на 31 май тази година. А средствата, които една община може да получи за сливане на две училища са в размер на 225 000 лева.   

Точно това е причината за идеята на управниците, смятат недоволните от готвените промени граждани, които ще бъдат засегнати. Протестиращите смятат, че имено това е причината за бързането и с внасянето на предложението за гласуване, защото то не е стояло за обсъждане 14 дни, както се изисква.

Справка показва, че предложението е внесено на 11 май и се гласува само 6 дни по – късно.

" Това са училища, а не фирми, за да ги сливат по този начин. Руши се културното наследство на града. Цели фамилии са се изучили в тези училища, а сега просто с лека ръка разместват децата, все едно са пешки" коментира Даниела Балникова, на която и четирите деца са възпитаници на училището. " Откога учебния процес стана прерогатив на Тотев и ОбС? Да не са им прехвърлили собствеността върху него?" попита друг разгневер родител. 

Очаквайте подробности от гласуването в Общински съвет. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg