Районна прокуратура – Пловдив образува нова преписка срещу фирмата "САРС 12" ООД, чийто комин обгазява цял пловдивски квартал, научи TrafficNews. Ще бъде разследвано престъпление по член 352 ал.1. от Наказателния кодекс (Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни басейни, ….. и с това ги направи опасни за хора). Буквата на закона предвижда за това престъпление лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Това се случва, след като друга прокурорска проверка от края на 2021г. вече е финализирана. Тя бе по реда за Надзора на законността и обследваше работата на РИОСВ. Установено е, че екоинспекторите са извършили коректно проверките си и на управителя на "САРС 12" е съставен АУАН. 

Припомняме, че заводът на фирмата, който се намира на ул. „Васил Левски“ 168, нерегламентирано изгаря отпадъци от производствената си дейност години наред. Черни сажди и дунапренени гъби хвърчат от комина им, а пловдивчани негодуват от мизерията.

Връх на наглостта: Коминът на "САРС 12" продължава да обгазява Пловдив, въпреки проверките на институциитеРИОСВ вече са сезирани

Причината казусът да достигне до магистратите бе несъдействие на служители на скандалната фирма, след като две институции – РИОСВ и РДНСК, се опитаха да извършат проверки по сигнал на TrafficNews. Повече от половин година контролните органи работят по случая, но сериозни сакции за причинителя на екокатастрофата и до днес – няма. 

По-конкретно, след като граждани сигнализираха, че освен нерегламентирано изгаряне на отпадъци, проблемна е и конструкцията на самия комин, сигналът им бе препратен до РДНСК. Посочено бе, че тя е компрометирана, с което застрашава безопасността им. Същото се потвърждава и от становище на РИОСВ от преди две години, което констатира нерегламентирано пробита дупка в комина.

РДНСК и МВР влизат в завода на скандалната фирма, чийто комин трови живота на пловдивчаниТова е третият опит на контролни органи да "пробият защитата" на "САРС 12" ООД

Още тогава (бел. ав. 11.11.2021г.) дирекцията за национален строителен контрол ни уведоми, че при опит за проверка на място работници не са допуснали инспекторите им на територията за завода. Обещано бе след извършването на съвместна проверка с МВР да бъдем своевременно уведомени какво са констатирали служителите. Това обаче не се случи. Междувременно пловдивчани продължават да дишат от мръсния въздух и да се тревожат за безопасността си.

Към 13 януари 2022г. медията ни отново отправи запитване относно проверките, водени от ДНСК. Повече от месец по-късно няма постъпило официално становище за строителния контрол. Какво спъва процеса – остава загадка! 

Притеснително би било, ако един охранител пред портите е достатъчно силен в доводите си, че да успява вече месеци да мотае институциите с нежелание да ги допусне до обекта. Още по-притеснително би било, ако причината се окаже от друго естество.  

Надяваме се, след като случая е поет от Районна прокуратура, резултатите скоро да са налице. Какво ще покаже работата на органите и ще бъде ли привлечен виновникът под наказателна отговорност, TrafficNews ще продължи да следи казуса! 

Защото е срамно да се борим за по-чист въздух в община Пловдив и да финансираме хиляди левове по програми за подмяна на печки на твърдо гориво, докато една фирма продължава да бълва мизерия безнаказано години наред!

Прокуратурата удължи проверкaта на пловдивската фирма „САРС" 12, която трови цял кварталЗаводския им комин продължава да гори нерегламентирано отпадъци, въпреки десетките проверки на институции