Община Пловдив ще осигури близо 7 милиона лева съфинансиране по Водния проект, който трябва да стартира следващата година. Решението трябва да бъда гласувано днес на сесия на Общинския съвет. Проектът  е на стойност от 51 милиона, като в него ще се включва освен подмяна на ВиК мрежата и цялостен ремонт на  58 вътрешноквартални улици в Кършияка и район „Северен. Тяхното обновяване, което ще е от тротоар до тротоар ще започне с рестарта на Водния проект.

Най-мащабният проект на Пловдив бе замразен поради невъзможност на общината да възстанови ДДС, а след това и МОСВ спряха процедурата през европейските програми.  Проектът на Пловдив е на стойност 51 милиона лева като в него освен новите улици са заложени и  нови канализации и водопроводи по бул. "Дунав" и "Брезовско шосе", а в модернизацията на пречиствателната станция ще бъдат вложени 4 милиона лева.

По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII. Ще бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.

TrafficNews.bg