30-годишен пловдивчанин извади кръста от водите на река Марица. Стойно Гатов успя да изпревари над 100 мъже, които влязоха в реката. Стойно е военен и работи в 68-а бригада „Специални сили”, семеен и има дете. Не за първи път влиза във Марица на Йорданов ден и казва, че няма да му е последен. Младият мъж пожела здраве и много късмет на всички през новата година.  

Хвърлянето за кръста бе съпроводено и с изпълнение на химна. Ентусиазираните младежи пяха патриотични песни и развяваха трибагреници. Викове „Българи юнаци” няколко пъти прекъсна и литургията на дядо Николай. На събитието присъстваха хиляди хора, които бяха напълнили моста към Панаира и бреговете на реката.

След празничната литургия в катедралния храм “Света Богородица“ ще бъдат осветени бойните знамена на пловдивския гарнизон. 

Миналата година кръста от водите на Марица извади 51-годишният Стефан Митков. Той  е талисман на футболен клуб Локомотив Пловдив и облича костюма на смърфа преди всеки мач. Тази година той пробва късмета си в водите край Босфора в Истанбул, но не успя да хване кръста, беше изпреварен от грък.

Междувременно кръстът във водите на река Тунджа в Калофер тази година беше изваден от 11-годишния Драгомир. На традиционното мъжко хоро в ледените води за първи път с мъжете участваха и най-малките калоферци. ВИДЕО от уникалното мъжко хоро в балканския град ВИЖТЕ ТУК!