Хиляди пловдивчани препълниха моста над Марица до Панаира днес, за да гледат хвърлянето на богоявленския кръст, като много тях слязоха и на бреговете на реката. Над 100 мъже влязоха в ледените води на река Марица.  Великият Богоявленски водосвет на брега на реката отслужи Пловдивският митрополит Николай, като на събитието присъства и областният управител Здравко Димитров.

За късмет на всички, които решиха да скочат днес в река Марица, температурите са положителни. Термометрите в Пловдив показват 10 градуса и слънце огрява реката, за разлика от мината година когато по бреговете имаше сняг.

След празничната литургия в катедралния храм “Света Богородица“ ще бъдат осветени бойните знамена на пловдивския гарнизон.

Миналата година кръста от водите на Марица извади 51-годишният Стефан Митков. Той  е талисман на футболен клуб Локомотив Пловдив и облича костюма на смърфа преди всеки мач. Тази година той пробва късмета си в водите край Босфора в Истанбул, но не успя да хване кръста, беше изпреварен от грък.

Междувременно кръстът във водите на река Тунджа в Калофер тази година беше изваден от 11-годишния Драгомир. На традиционното мъжко хоро в ледените води за първи път с мъжете участваха и най-малките калоферци. ВИДЕО от уникалното мъжко хоро в балканския град ВИЖТЕ ТУК!