Бременна тийнейджърка е сред пациентите, които се лекуват в Кожния диспансер в Пловдив. 14-годишното момиче е заразено със сифилис, потвърди пред TrafficNews.bg шефът на лечебното заведение д-р Боян Костов. Бъдещата майка е от ромски произход. За щастие няма опасност за живота на момичето, както и за плода.

Това не е най-младият пациент с такава диагноза в Кожния диспансер, само преди месец там бе настанен и осмокласник, който също беше пипнал болестта. Повечето от пациентите тази година е лечебното заведение са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.

Ученик в 8 клас от Пловдив се зарази със сифилис

През последните две години случаите на заболяването от сифилис под тепетата са се увеличили. Според медиците това се дължи на увеличаването на рисковите сексуални контакти и липсата на контрол.

Хората могат да се заразят от сифилис по кръвен или по полов път. Наркозависимите, които ползват една и съща спринцовка, са силно застрашени от заразяване. При бременност пък инфекцията се предава на плода. Бактерията, която причинява заразяването, не е устойчива на външни фактори и заради това човек не може да се зарази в обществени тоалетни, басейни, прибори за хранене или дръжки на врати.

Припомняме, че преди по-малко от месец съобщихме за четирима пловдивчани, диагностицирани с  ХИВ по време на скринингова акция за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими инфекции. В кампанията са се включили 155 граждани на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56-годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години. Двама от пациентите над 50 години никога не са се тествали, а други двама са си правили тест за ХИВ преди повече от 2 години.

Четирима пловдивчани са заразени с ХИВ, откриха го случайноОт 155 тествани пациенти 8 са с положителен резултат за сифилис, всички инфектирани са мъже, които правят секс с мъже