Вече е често срещано явление производителите на смартфони, смарт часовници и други устройства да твърдят, че техните продукти са водоустойчиви. Но какво в действителност означава стандартът IP, който се използва от Apple, Sony, Samsung и останалите технологични компании, за да докажат, че техните джаджи не се страхуват от намокряне?

„IP” е международен стандарт, който показва степента на защита на вашето устройство от намокряне, прах и твърди частици като кал, пясък и други. Устройства като iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Sony Xperia XZ1 и дори Apple Watch 3 се представят като водоустойчиви, но те не винаги имат един и същ IP рейтинг. При iPhone X и iPhone 8 например ще видите обозначението IP67, докато при Samsung Galaxy S8, Galaxy Note8 и Sony Xperia XZ Premium е покрит стандартът IP68.

КАКВО СТОИ ЗАД СЪКРАЩЕНИЕТО IP?

Стандартът се състои от три части. Първо е съкращението „IP”, което означава „ingress protection“ или „защита от проникване“, което на практика показва до каква степен вашето устройство е защитено от проникване на вода и прах. То не се променя, така че трябва да гледате двете цифри, които го следват, защото реално те показват степента на устойчивост.

УСТОЙЧИВОСТ НА ПРАХ И ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ

Първата цифра може да варира от 0 до 6 и показва от частици с какъв размер е защитено вашето устройство – 0 е никаква, а 6 пълна защита. По този начин можете да разберете дали е добра идея да оставите смартфона си в пясъка докато си почивате на някой плаж. В момента можете да намерите устройства, които са класифицирани с 5, което означава почти пълна защита и 6 – пълна защита.

В редки случаи може да срещнете и устройства със стандарт „IPX7” например. Тук „Х“ се използва, защото производителят е решил да не разкрива устойчивостта по отношение на твърди частици и затова е показал само втория индекс.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВТОРАТА ЦИФРА?

Втората цифра от стандарта IP показва степента на водоустойчивост на вашето устройство и може да варира от 0 до 8. Почти всяко мобилно устройство покрива стандарта IP по отношение на водоустойчивост като има рейтинг от поне 3 или 4. Това означава, че смартфонът е защитен от напръскване с вода и ви гарантира, че няма да се повреди, ако го ползвате на слаб дъжд например.

По интересните цифри започват от 5. Това означава защита от вода, която идва от дюза или струйник с диаметър до 6,3 мм. Ако имате устройство с втора цифра 6, значи то ще издържи на намокряне от мощни водни струи с диаметър на струйника до 12,5 мм. Истински водоустойчивите устройства започват от цифрата 7 и нагоре. Седем означава, че смартфонът ви няма да пропусне вода, ако е напълно потопен на дълбочина до 1 метър в рамките на до 30 минути, пише Мtel.bg

Когато стандартът има за втора цифра 8, можете да се чувствате спокойни да потопите телефона си във вода с дълбочина над 1,5 метра. Тя също показва, че устройството е или затворено херметически, или ако в него попадне вода тя няма да предизвика повреди по електронните компоненти. Използва се и цифрата 9, която показва, че смартфонът ще издържи, ако се пръска от водни струи с голямо налягане (до 16 литра в минута и 100 бара налягане).

Какъв IP стандарт покриват актуалните смартфони на пазара?

Вече трябва да сте разбрали, че на практика нито един смартфон не е 100% устойчив на прах и вода. Винаги има възможност да повредите телефона си, ако надминете указаната дълбочина или го оставите за дълго време в трудни условия.

Ако търсите смартфон за индустриална употреба на българския пазар можете да намерите модели на CAT. В случай, че търсите нормален смартфон, имате много богат избор, но трябва винаги да гледате стандарта, посочен от съответния производител. Високият стандарт ще ви гарантира, че можете да ползвате смартфона докато сте във ваната или на басейн.