Биткойн скочи до най-високото си ниво за всички времена днес, излизайки от повече от две годишния коловоз, в който беше зациклил, поставяйки под въпрос бъдещето на цялата крипто екосистема.

Първата и най-голяма цифрова валута в света достигна ниво от 68 791 долара, надхвърляйки предишния рекорд от 68 789 долара, поставен на 10 ноември 2021 г.

През последните няколко месеца ралито на крипто валутата беше подсилено от одобрението на американските борсови регулатори за търгуване с цифровия актив, което създаде предпоставка за по-традиционните инвеститори да включат биткойн в своите портфейли.

Със скока в цената биткойнът достигна пазарна капитализация от 1,35 трлн. долара, като надмина върха от 1,28 трлн. долара от ноември 2021 г., сочат данни на CoinGecko. Това е месецът, в който токенът скочи до предишния рекорд в апогея на бичия си поход от времето на пандемията. От там цената вървеше стремглаво надолу след нашумели фалити на борси и кредитори, нестабилни ценови колебания и съдебното преследване на Сам Банкман-Фрайд, , който беше осъден през ноември за кражба на милиарди долари от клиенти на неговата борса FTX, която се срина в края на 2022 г.

Биткойнът, който представлява повече от половината от всички криптовалути в обращение, е нараснал с повече от 200% през последните 12 месеца, показват данните на CoinMarketCap.

Очакванията на експертите са, че  ралито на биткойн ще продължи и през следващите месеци, подхранвано от верните криптовалути, които очакват още повече печалби тази пролет след събитието, известно като “halving” (разполовяване). Това се случва приблизително на всеки четири години, като броят на биткойните, влизащи в обращение, се намалява наполовина – вградена характеристика на криптовалутата, която е ограничена по дизайн. Този процес има за цел да забави „копаенето” на монетата, чието предлагане е ограничено до 21 млн. токена, като 19 милиона от тях вече са създадени.

След всеки “halving” дефицита на биткойн се увеличава и се очаква стойността му да продължи да расте. Биткойнът поскъпна при предишните три разполовявания, последното от които беше през 2020 г.

Криптопазар 2024 г. - ново начало или копаене към дънотоЦените на криптовалутите се възстановиха през 2023 година след бурната 2022, какво ни очаква през 2024?

Цената на Биткойн продължава да катери нагоре – дойде ли време за нови върхове?Криптовалутата премина границата от 42,000 долара, за първи път от април 2022 г.