През 2023 г. пейзажът на криптовалутите е предимно зелен, за разлика от предишната година, а водещите криптовалути отчитат трицифрено процентно увеличение за последните 12 месеца. Най-полулярната сред тях - Биткойн се повиши с над 140%, Етериум с над 90 %, а други, като Солана например, отидоха и още по-далеч - ръст с повече от 450% за последната година. През ноември цената на Биткойн се изстреля до 42 000 долара, като това бе достигане до 20-месечен връх.

Въпреки тези впечатляващи ралита обаче, множество водещи криптовалути остават значително надолу – със 60% или повече от пиковите си стойности отпреди само две години.

Макар криптовалутите да започнаха да набират скорост през последните месеци, отзвукът от срива на борсата FTX през 2022 г. продължава да се усеща в крипто сферата, пораждайки съмнения относно бъдещето на индустрията. Този срив предизвика низходяща спирала в цените на криптовалутите, оставяйки трайни несигурности.

По време на фалита на FTX стойността на Биткойн бе около 17,000 долара, което е само една малка част от пиковата му стойност от 69,000 долара. Впоследствие крипто пазарът показа признаци на възстановяване, като към момента на писане на статията водещата монета се търгува за oколо 41,000 долара.

Събужда ли се криптопазарът? Биткойн се изстреля с над 20% само за седмицаКриптовалутата е поскъпнала с 88% от началото на годината

Мненията за развитието на крипто пазара за следващата година са все още полярни. Според много експерти възходящите тенденции на пазара ще продължат и през 2024 г. Някои от тях обаче предупреждават, че пазарът е малко вероятно да премина върховите си нива от 2021 г.

За анализаторите преодоляването на бариерата от 42,000 долара означава подновен оптимизъм и бичи настроения в цялата крипто екосистемата (повишаване на цените). Инвеститорите, които преживяха неотдавнашните пазарни колебания, сега стават свидетели на значителен обрат, подхранващ надеждата за устойчив растеж и стабилност. Най-големите оптимисти вярват, че  Биткойн може да достигне 60,000 долара до април следващата година и 125,000 долара до края на 2024 г.

Много наблюдатели и анализатори на тенденцията на криптопазара очакват следващото "разполовяване" на Биткойн, което трябва да се случи именно през април. Този процес има за цел да забави „копаенето” на монетата, чието предлагане е ограничено до 21 млн. токена, като 19 милиона от тях вече са създадени.

Биткойнът поскъпна при предишните три разполовявания, последното от които беше през 2020 г. Предвид различните пазарни условия обаче, не е ясно дали предстоящото ще предизвика скок и този път.

Цената на Биткойн продължава да катери нагоре – дойде ли време за нови върхове?Криптовалутата премина границата от 42,000 долара, за първи път от април 2022 г.