За 4-ти пореден ден снощи в Македония се проведоха протести срещу режима на Никола Груевски.

Протести, освен в столицата Скопие, имаше още в осем града - Битоля, Прилеп, Струмица, Кавадарци, Куманово, Охрид, Щип и Свети Николе.

Около 1000 души се събраха в центъра на македонската столица. Силите на реда блокираха всички улици и булеварди водещи към сградата на правителството. Множеството скандираше "Диктаторе излез", "Оставка", "Убийци", Стига мълчание", "Груйо отивай си", "Николче диктаторче".

"Властите нарушават гражданските права на хората и по-специално правото на протест", каза Здравко Талевски от движението "Солидарност" и призова протестиращите с високо вдигнати ръце да се отправят към сградата на МВР.

Протестиращите се опитаха да стигнат до сградата на МВР и да поискат оставката на Гордана Янкуловска. Спецчасти обаче блокираха всички улици водещи до министерството и до улицата, където се намира и къщата на премиера Никола Груевски. След това множеството се върна към сградата на Народното събрание, която се намира в центъра на Скопие.

В Струмица протестиращите се събраха пред паметника на Гоце Делчев където скандираха "Убийци" и "Оставка".

Предишната вечер в центъра на Скопие бе пребит един от градските лидери на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Саша Богданович.

Късно снощи властите в Скопие съобщиха, че са арестували 8 души, които са участвали в протеста във вторник.

Обединената опозиция съобщи, че на 17 май в Скопие ще се проведе "невиждан масов протест срещу режима на Никола Груевски".

От началото на месец февруари в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи големи разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков.

Самият Никола Груевски многократно обвинява опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той също така твърди, че неговите политически опоненти обслужват чужди служби.

Оставки и започване на прозрачно и независимо разследване за публичните обвинения и разкрития, които станаха факт в Република Македония поискаха германският и американският посланик в Скопие - Кристине Алтхаузер и Джес Бейли.

Още новини от деня ТУК

TrafficNews.bg