Русия да се върне към спазване на договора за конвенционалните оръжия в Европа, да изтегли войските си от Крим, Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия и да намали напрежението около Украйна. В замяна САЩ предлагат да обсъдят с Русия възможности за инспеции на обекти на тяхната противоракетна отбрана в Румъния и Полша и за реципрочни американски огледи на руски военни обекти.

Това са част от отговорите на САЩ и НАТО на руските искания за гаранции в сферата на сигурността, които Вашингтон изпрати на Москва миналата седмица. По искане на американската страна отговорите не бяха публични, но днес негови копия изтекоха в испанския всекидневник "Ел Паис". Става дума за два документа - пет страници с отговори на САЩ и четири - с отговори на НАТО. 

Съединените щати и НАТО отказват да подпишат двустранен договор за сигурността в Европа с Русия и да затворят вратата за бъдещо приемане на Украйна в алианса, но предлагат нещо в замяна: споразумения за разоръжаване и мерки за укрепване на доверието в различни формати, включително чрез действия в Източна Европа.

Това показва анализ двата документа с писмени отговори, предоставени от САЩ и отбранителния съюз на руското външно министерство миналата седмица. Съдържанието им не бе оповестено публично нито от Вашингтон, нито от Брюксел или Москва, но испанският в. "Ел Паис" е получил достъп до тях.

"Позицията на правителството на Съединените щати се изразява в това, че напредък може да се постигне само по тези въпроси в среда на деескалация на заплашителните действия на Русия към Украйна," се казва в документа на Вашингтон. "Тези въпроси" са разоръжаването и мерките на доверието. В същия документ се изразява притеснение от руските действия, които създават напрежение между Русия и Запада от края на миналата година: струпването на между 100 и 130 хил. по западни оценки (неспоменати в текста) войски край Украйна в нарушение на Будапещенския меморандум от 1994 г.

Съединените щати са готови да обсъдят с Русия възможността за инспектиране на съоръжения за противоракетна отбрана в Румъния и Полша в замяна на инспекция на руски съоръжения.

Според отговорите САЩ са готови да обсъдят „механизъм за прозрачност, за да потвърдят липсата на крилати ракети "Томахоук" в бази ... в Румъния и Полша, при условие че Русия предложи реципрочни мерки за прозрачност в две бази с ракети с наземно базиране в Русия по неин избор.

Русия вече съобщи, че документите не покриват двете ѝ основни искания: НАТО да няма сили в Източна Европа и Украйна никога да не бъде приета в алианса. Вчера за пръв път темата коментира и президентът Владимир Путин.

Едновременно с това, отбелязват САЩ, "ние  продължаваме да се придържаме от допълнително постоянно разполагане на значими бойни сили, както и от разполагане на ядрени оръжия в Източна Европа. Американските сили в Европа са една четвърт от нивото в края на Студената война." Има намек, че последното може да се промени: следващото изречение гласи, че "по-нататъшно руско увеличаване на военното присъствие или по-нататъшна агресия срещу Украйна ще присъдят САЩ и съюзниците ни да укрепят отбранителната си позиция". Затова "САЩ са готови да обсъдят нещата, за които не сме съгласни, и да разберем как можем да обсъждаме притесненията от конвенционалните сили".

От американска гледна точка позициите за бъдещо членство на Украйна и Грузия - което не бива да се изключва - трябва да се обсъдят в рамките на Съвета НАТО-Русия.

Сред "мерките за прозрачност и реципрочност" САЩ предлагат заедно с Русия да се "въздържат от разполагане на нападателни наземни ракетни системи и постоянни бойни сили на територията на Украйна". В тази ситуация обаче Вашингтон иска да си запази правото на консултации с Киев.

Вашингтон изразява склонността си да бъдат започнати двустранни преговори за ракетите, които да доведат накрая до нови договори за разоръжаване. По време на президента Доналд Тръмп Русия и САЩ се изтеглиха от ключов договор за ядрени ракети с малък и среден обсег. Едновременно с това обръща внимание, че Русия е нарушила съществуващия Договор за разполагане на ракети чрез SSC-8 (това е натовското обозначение на руските 9M729) други системи.