Бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон бе освободен от белгийските власти, заедно с другите четирима представители на разпуснатото правителство. Петимата обаче няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Те трябва да предоставят адрес и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и когато бъдат призовани от полицията или съда.

Вчера петимата каталунски политици се предадоха доброволно на белгийските власти, след като Испания издаде за тях европейска заповед за арест, предаде БТВ. Те ще се явят на съдебно заседание, където ще бъдат разгледани основанията на Мадрид да поиска екстрадицията им. Решението може да бъде обжалвано.
 
Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания. 

Проучване, оповестено днес от испанския вестник "Ла Вангуардия" и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.