Последните сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм в Афганистан. Мястото бе епицентър на войната срещу талибаните и Ал Кайда в продължение на около 20 години. Изтеглянето може да се приеме като сигнал, че предстои пълното изтегляне на чужди сили от Афганистан.

Президентът Джо Байдън заяви, че американските сили ще изчезнат напълно до 11 септември. Но оттеглянето от базата Баграм идва в момент, в който талибанските бунтовници продължават да напредват в много части на Афганистан.

Крайният срок от 11 септември е годишнината от нападенията на Ал-Кайда срещу Америка през 2001 г. Тъмната дата в историята, при които загинаха близо 3000 души, предизвика американската инвазия в Афганистан.

Една от оставащите мисии на обединените сили е да защити международното летище на афганистанската столица Кабул, докато продължават преговорите за бъдещата му сигурност.

Междувременно талибанските бойци са напреднали в различни части на страната, превзели са десетки области, което създава известни опасенията, че може да избухне нова гражданска война след напускането на чужди сили.