Японски съд осъди на смърт мъж, намерен за виновен за причиняване на смъртта на 36 души в прочутото студио за аниме Kyoto Animation през 2019 г., съобщи обществената телевизия NHK.

Смъртоносната атака срещу базираното в Киото студио, по-известно като KyoAni, предизвика шок не само в Япония, където подобни престъпления са рядкост, но и в чужбина, като се има предвид широката популярност на студиото и жестокостта на престъплението. Своите съболезнования и съпричастност с пострадалите и близките им изказаха много от световните лидери и бизнес ръководители като канадския премиер Джъстин Трюдо и главния изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук.

Основана през 1981 г. от семейна двойка, KyoAni се превърна в известно име сред феновете на анимето благодарение на популярни телевизионни сериали като The Melancholy of Haruhi Suzumiya и K-ON! Американска компания за анимация събра 2,4 милиона долара чрез групово финансиране, за да помогне на KyoAni да стъпи отново на крака.

През 2019 г. Шинджи Аоба, който сега е на 45 години, заля входа на студиото с бензин и го запали, което доведе до смъртта на 36 души, а още 32-а бяха ранени. Самият Аоба е получил тежки изгаряния и е бил подложен на интензивно лечение в продължение на близо година.

Той е влязъл в съда в инвалидна количка, бутан от затворнически служител, и е отказал възможността да говори преди прочитането на присъдата му. Белезите от изгарянията по лицето и шията му, получени по време на предизвикания от него пожар, са били видими, съобщава агенция Киодо.

Медиите съобщават, че Аоба е бил изпълнен с омраза срещу студиото, тъй като е бил убеден, че то е изплагиатствало неговия роман - твърдение, което KyoAni отрече.

На Аоба бяха повдигнати пет обвинения, включително за убийство, опит за убийство и палеж. Неговите адвокати пледираха невинност, твърдейки, че клиентът им е страдал от психично разстройство по време на престъплението, което му е пречило да прави разлика между добро и лошо.

Четейки решението си в четвъртък обаче, съдията постанови, че Аоба не е бил "нито луд, нито с намален умствен капацитет по време на престъплението", предаде NHK.

На първото заседание в процеса срещу него през септември миналата година той каза пред съда, че не е очаквал пожарът да убие "толкова много" хора, както и че сега смята, че е "отишъл твърде далеч".

Япония и Съединените щати са единствените нации от Групата на седемте (G7), които изпълняват смъртно наказание. В Япония то е "запазено" като най-тежкото възможно наказание за хора, осъдени за множество убийства. Към декември 2023 г. 107 души са били осъдени на смърт, посочва "Гардиън".

Япония извърши последната си екзекуция през 2022 г. - чрез обесване.