Извънредното положение във Франция, въведено след атентатите в Париж, ще бъде удължено с още три месеца, заяви френският президент Франсоа Оланд след нападението в Ница, при което загинаха 80 души, а десетки бяха ранени. По думите му терористичният характер на тази атака не може да бъде отречен.

Инцидентът стана по време на празненствата за годишнината от превземането на Бастилията – френския национален празник

Само няколко часа по-рано, по време на честванията на националния празник през деня, Оланд заяви, че извънредното положение не може да продължава вечно и няма да бъде удължено след 26 юли.

Продължаването на извънредното положение трябва да бъде одобрено и от френския парламент, който се очаква да направи това в следващите три дни.

Междувременно стана ясно, че шофьорът на камиона, които се вряза в множество на крайбрежната улица в Ница, отнемайки живота на най-малко 80 души, е местен жител от тунизийски произход. Това съобщи NiceMatin.com, позовавайки се на собствени източници.

Нападателят е 31-годишен мъж.

Телевизионният канал Бе Еф Ем съобщи, че в кабината на камиона е намерена лична карта на мъж на тази възраст от френско-тунизийски произход, пише Труд. Властите все още не съобщават официално самоличността на шофьора, както и каквито и да е данни за него. АФП съобщи, че разследването е поето от звеното за борба с тероризма.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg