В Донецк призоваха за провеждането на референдум за влизането на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в състава на Руската федерация, съобщи "Интерфакс". Обществената камара (ОП) на Донецката народна република се обърна към ръководителя на републиката Денис Пушилин и Народния съвет с искане за незабавно провеждане на такова допитване. 

Изявлението бе направено от ръководителя на ОП на ДНР Александър Кофман. 

"Време е да заличим несъществуващата граница между нашите държави, тъй като тя отдавна е заличена в сърцата ни и да проведем референдум по въпроса за присъединяването на ДНР към Руската федерация. Във връзка с всичко гореизложено моля ръководителят на републиката Денис Пушилин и Народният съвет на ДНР да вземат подходящо историческо решение за незабавно провеждане на референдум", каза Кофман пред репортери в понеделник.

По-рано в понеделник Обществената камара на Луганската народна република отправи подобен призив към ръководството на ЛНР.

Припомняме, че на 7 септември Русия обяви намерението си да проведе референдуми в Донбас на 4 ноември - когато се отбелязва Денят на народното единство. 

Донецк, Луганск и много други руски градове най-накрая ще се върнат в родния си пристан. И руският свят, сега разделен от официални граници, ще възвърне своята цялост, обявиха тогава руските власти. 

Преди това, на 21 февруари тази година руският президент Владимир Путин обяви, че ще признае независимостта на обявилите самостоятелност ДНР и ЛНР. За това той бе призован преди това последователно както от депутатите, така и от Съвета за сигурност.

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир Владимир Путин обоснова решението си връщайки се към началото на 20-ти век и разгърна тезата си с аргументи в отношението на Русия към Украйна като освободително и покровителствено.

Путин заяви в началото на обръщението си, че Украйна е "нашата обща история, нашето духовно пространство, културно и православно".