Италиански изследователи са изследвали уникалния феномен на остров Джильо, където въпреки силно развития туризъм не е регистриран нито един случай на инфекция с Covid-19 сред местното население през цялата пандемия.

Остров Джильо се намира край бреговете на Тоскана и до днес той е бил известен на масите единствено благодарение на мащабното корабокрушение на гигантския пътнически лайнер Costa Concordia, който потъна край брега му през януари 2012 г. и уби 32 души.

Днес, след 9 години, благодарение на поредната трагедия, той изведнъж се превърна в истински „остров на късмета“. Джильо е един от малкото кътчета на Апенините, където все още няма съобщения за случаи на коронавирус сред островитяните. Колкото и да е странно, списъците на заразените включват само туристи, дошли в голяма група. Това се случва въпреки факта, че местните жители взаимодействаха тясно с гостите на острова миналото лято, не спазваха социална дистанция и открито пренебрегваха други карантинни мерки, включително носенето на защитни маски.

За да разберат причините за вирусната съпротива на жителите на Джильо, учените се довериха на ръководството на професора от университета в Милано Антонио Боняни, който успя да проведе обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г. Всички възрастни островитяни (634 души) и 89 новодошли са участвали в експресни тестове за IgM и IgG антитела и в PCR анализ на слюнката.

Експертите се надяваха да открият антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи. За тяхна изненада, IgM антитела бяха открити само у един жител, който е пристигнал в Джильо в края на пролетта и бил асимптоматичен за коронавируса. За да проверят това заключение, учените повториха същия тест три пъти. Установено е, че други двама души, които преди това са имали положителен PCR тест, имат IgG антитела.

Няма обаче нито един положителен резултат сред пробите от слюнка.