Аудиозапис разкрива, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е разрешил извършването на политически убийства в Германия. Със записа разполага  белгийското издание EUobserver, съобщава Свободна Европа.  На него се чува как глас, за който се твърди, че е на бившия ръководител на КГБ в Минск Вадим Зайцев, обсъжда организирането на три покушения през 2012. 

Убийствата не са били извършени, но от записа става ясно, че е трябвало да бъдат осъществени с отрова и експлозиви. Разкритието на изданието идва в края на петия месец от протестите срещу Лукашенко, който е на власт от 1994 г. Демонстрациите започнаха след последните президентски избори през август 2020 г., които протестиращите определят като фалшифицирани. Вотът не е признат за легитимен от Европейския съюз и САЩ заради данните за манипулации.

От разпространения запис се разбира как бившият ръководител на КГБ в Минск Вадим Зайцев информира членове на елитното антитерористично звено на КГБ “Алфа груп” за планирането на няколко убийства. Мишените са Алех Алкаев - бивш директор на затвор, Уладзимир Барадач - бивш командир в жандармерията, и Вячеслав Дудкинин - бивш шеф на отдела за борба с корупцията в полицията. Тримата са вече опозиционери и по това време живеят в Германия.

Аудиото включва и обсъждане на убийството на Павел Шеремет - руски журналист, роден в Беларус, който беше убит при атака с кола бомба в Киев през 2016 г.

„Президентът [Лукашенко] чака тези операции“, се чува да казва гласът, за който се твърди, че е на Зайцев. Предполага се, че записът е направен в офиса му в Минск на 11 април 2012 г. Мъжът казва, че Лукашенко е отпуснал 1,5 милиона долара за покушенията и че не трябва има следи, които да водят до участието на КГБ.