Австрия въведе по-строги правила за социално дистанциране и носене на маски, а локдаунът беше удължен до 7 февруари. Себастиан Курц заяви, че се надява ситуацията да се нормализира до лятото.

"Новите правила не правят никого щастлив, но все пак са необходими", каза Курц вчера. От 25 януари австрийците ще трябва да носят маски специалните FFP2 в супермаркети, аптеки, бензиностанции и в обществения транспорт.

Смята се, че маските FFP2 предлагат по-добра защита срещу разпространението на инфекции във въздуха, отколкото по-евтините хирургически маски за еднократна употреба.

"Маските FFP2, които понастоящем се продават в аптеките, ще се предлагат на по-ниска цена в супермаркетите", заяви здравният министър Рудолф Аншобер.

Хората ще трябва да са на два метра разстояние един от друг, вместо на един метър. Курц каза, че решението за налагане на по-строги правила е взето заради новия щам на коронавируса, открит във Великобритания в края на миналата година, но и защото разпространението на коронавируса трябва да бъде спряно.

Ще бъде безразсъдно да се облекчат ограниченията сега, каза Курц, изразявайки надежда, че с имунизационната кампания Австрия ще се върне към „напълно нормално" лято. Новината за по-строгите правила дойде ден, след като около 10 000 души, мнозина без маски, преминаха през Виена, протестирайки срещу блокадата.

Вчера медицинските власти регистрираха в Австрия 1267 нови случая на COVID-19, от които 281 във Виена. Според правителството от началото на пандемията има 388 719 случая и 7 082 смъртни случая от коронавирус в страната.