Парламентът на Унгария гласува предефиниране на понятието "семейство" в конституцията на страната, което ще забрани осиновяването на деца на еднополови двойки. Този ход беше посрещнат с възмущение от групи за защита на правата на човека и защитници на ЛГБТ движението.

Законопроектът вече е одобрен, като новият закон определя брака като съюз между „мъж и жена”. Съгласно него „основата на семейството е бракът и отношенията родител-дете. Майката е жена, бащата е мъж“.

По правило само семейна двойка в Унгария може да осинови, с някои изключения, направени за самотни хора. Именно в тази опция е бил досегашният път за двойки от еднакъв пол.

Правозащитните организации отхвърлят новия закон. "Това е тъмен ден за общността на ЛГБТ в Унгария и тъмен ден за правата на човека. Тези нови дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони, прокарани под прикритието на пандемията на коронавируса, са само последната атака срещу хората от ЛГБТ от унгарските власти", каза Дейвид Виг, директор на Amnesty Hungary.

Масен Дейвид, изпълнителен директор на организация за правата на човека Transgender Europe, призова председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен да се обърне към правата на родителите на ЛГБТ и забраната за законно признаване на пола в правилото.

Докато Унгария е член на Европейския съюз, през последните години министър-председателят Виктор Орбан прокара своя път, като прие закони, за които лидерите на ЕС предупреждават, че покопават демокрацията на страната.

През май Унгария направи незаконно транссексуалните и интерсексуалните хора да сменят пола си в документите за самоличност. И въпреки че в момента страната признава легални съюзи за еднополови двойки, управляващата партия "Фидес" и нейният лидер Орбан се противопоставят на легализацията на еднополовите бракове.

Във вторник кабинетът на министър-председателя приветства законопроекта, забраняващ осиновяването на лица от един и същи пол, заявявайки, че той има за цел „да засили защитата на унгарските семейства и безопасността на нашите деца“.