Колата на белгийския крал е ударена по време на бунтове заради смъртта на млад мъж в полицейския арест.

В сряда вечерта стотици хора вандалстваха  в Брюксел заради смъртта на 23-годишен  мъж в полицейския арест този уикенд. Видео от местопроизшествието показва, че колата на крал Филип е била ударена от снаряди, докато е преминавала през района.

Съобщава се, че полицейски участък за кратко е бил опожарен по време на размириците, при които местните улици са били обект на вандалисъм.

Говорител на полицията заявил пред  Франс прес, че са извършени няколко ареста ,а четирима полицаи са ранени.

За какво протестират  в Брюксел?

Полицията съобщи, че около 500 души са се събрали в сряда близо до полицейския участък Брюксел-Север заради смъртта на човек, идентифициран в белгийските медии като Ибрахима Б.

Мъжът бил арестуван в събота вечерта, след като избягал от полицията, която извършвала проверка на група, заподозряна в нарушаване на местните мерки срещу коронавирус.

Длъжностни лица твърдят, че той е загубил съзнание, след като бил откаран в полицейско управление. После младежът бил  транспортиран в болница, където е починал в 20:22 местно време , малко повече от час след ареста.

Причините за смъртта му остават неясни, но полицейски надзорен орган е започнал разследване, според прокуратурата в Брюксел.

Развръзката

В сряда следобед протестиращите се отправили  към полицейско управление в центъра на разследването, призовавайки за истината за смъртта. След това  демонстрацията прераснала  в насилие.

Вътрешният министър Анелис Върлинден осъди събитията като "напълно неприемливи" и направи опит да увери обществеността в разследването.

„Ще проследим това,  ако е необходимо, ще предприемем необходимите стъпки, за да осъдим и неправомерното поведение от страна на полицията. Днес няма причина да го правим и следователно със сигурност няма причина за този вид насилие“, заяви  Верлинден, цитиран от Брюксел Таймс.