Министерството на вътрешните работи съобщи, че трима от нападателите, извършили терористична атака във Виена снощи, освен австрийско, имат и македонско гражданство.

Чрез Европол австрийската полиция подаде искане за сътрудничество и информация до Министерството на вътрешните работи относно терористичната атака, която се случи снощи.

„Днес (3 ноември 2020 г.) австрийската полиция чрез Европол подаде искане до Министерството на вътрешните работи за сътрудничество и информация за терористичната атака, извършена снощи във Виена. От списъка на австрийската полиция, който беше представен на няколко полиции, включително нашата, беше установено, че трима души, освен австрийската, имат и гражданство на Република Северна Македония, а именно К.Ф. (роден в Модлинг, Австрия), A.G. (роден в Санкт Полтен, Австрия) и U.A. (роден във Виена, Австрия). Секторът за международно полицейско сътрудничество към МВР бе незабавно предоставен на колегите от Австрия и ние интензивно си сътрудничим по всички елементи, свързани с този случай “, се казва в изявлението на МВР.

Терористът от Виена Куйтим Фейзулаи е убил свой сънародник с потекло от Северна Македония при снощното нападение в австрийската столица. Между жертвите на Куйтим, който е роден във Виена, но родителите му са от село в Тетовското село Челопек, РСМакедония, е и 20-годишният Неджип Вренези, с потекло от струшкото село Велешта. Младежът е бил в ресторант в центъра на Виена и излязъл навън да изпуши една цигара. 

Според последната информация броят на загиналите след вчерашната атака във Виена се е увеличил до пет, което означава, че са загинали четирима минувачи и един нападател. Седем други души се борят за живота си, съобщава APA. В няколко болници в града има 17 сериозно ранени, а 10 души са в шок.

Заев и Курц изразиха готовност да продължат комуникацията и сътрудничеството по отношение на терористичната атака. Днес премиерът Зоран Заев комуникира с австрийския си колега Себастиан Курц относно терористичната атака.

Правителството информира МВР, че Курц е изказал благодарност на Заев за изразената солидарност и подкрепа.