Австрия влезе в трети локдаун днес. Всички магазини, освен тези от първа необходимост, и училищата ще останат затворени в продължение на три седмици. Движението също ще бъде ограничено. Третата вълна на строги мерки идва, след като страната облекчи ограниченията в средата на декември, за да даде възможност за подготовка преди коледния празник. Тогава обаче се проведе и масово тестване, тъй като в магазиние можете да се влезе само с негативен PCR или с маска от най-високо ниво на защита. 

От днес до 24 януари хората в Австрия имат право да напускат домовете си само за работа, пазаруване или упражнения на открито, а личните контакти трябва да бъдат ограничени до не повече от две домакинства.

„Това е шансът ни да избегнем трета вълна или поне да направим всичко възможно, за да не ни удари толкова силно, както би станало без това усилие“, каза канцлерът Себастиан Курц пред обществено радио и телевизия.

Ледените пързалки и ски пистите в алпийската страна ще останат отворени въпреки блокирането, но ще работят с половин капацитет и с изисквания за дистанциране. Независимо от това, най-близката до Виена ски зона бе пренаселена в петък, което доведе до затваряне на някои писти за шейни и създаване на повече бариери в зоните около лифтовете, за да се приложат по-добре правилата за дистанциране.

Някои ски зони изискват хората да се регистрират, когато купуват билет за лифт, като средство за контрол на броя на хората, които използват асансьорите и предотвратяване на пренаселеност.

В неделя Израел също трябва да влезе в третата си вълна на блокиране след рязко увеличение на положителните резултати от тестовете за коронавирус през последната седмица. На израелците ще бъде забранено да пътуват на повече от 1000 метра извън домовете си, с изключение на тези, които участват в протести, получават ваксинация или изпълняват каквито и да било други задачи от списъка с изключения, заяви правителството в изявление в петък.

Музеите, моловете, националните паркове, зоопарковете, салоните и много други места ще бъдат затворени, но някои училища ще останат отворени, заяви правителството. Локдаунът влиза в сила около седмица след като Израел започна да ваксинира хора срещу Covid-19. Към събота над 200 000 вече са получили първата доза от ваксината Pfizer.