На фона на втората вълна от коронавирус една от най-мощните страни в света Франция преживява нов ужас с терористични атаки. Французите започват да живеят в сериозен страх в последните седмици не само заради коронавируса, но и заради зачистилите атентати. 

Франция е страната с най-голям брой терористични атаки през последните години в Европа. На територията на Франция постоянно има терористични клетки, които могат да бъдат активизирани всеки един момент. Страната беше разтърсена от нови два терористични акта в последните 20 дни. Първо учител по история беше обезглавен, след като е коментирал със свои ученици карикатури на пророка Мохамед. Днес в Ница бяха убити трима души в църква, а по непотвърдена информация едната от жертвите е била обезглавена. Опити за атентати имаше и в още два френски града - Лион и Авиньон, които бяха предотвратени. Жестокостта на тероризма идва в период, в който втората вълна на коронавируса става все по-мощна. Причината за сегашните атаки за карикатури в списанието Шарли Ебдо срещу пророка Мохамед. Преди години редакцията на списанието беше атакувана от терористи, които убиха 12 души, включително и 10 служители на списанието. Макрон призова за действия срещу тероризма и обяви, че публикуването на карикатури няма да спре и свободата на словото е най-важното нещо, за което Франция се е борила с години. Френските власти съобщават, че са възможни още атаки през следващите дни. 

Вчера от френският премиер Еманюел Макрон обяви, че страната отново ще бъде затворена. От утре до 1 декември са въведени нови ограничителни мерки. Във Франция само вчера са регистрирани над 33 000 нови случая на коронавирус. Ще затворят дискотеки, барове, развлекателни центрове. Където е възможно работодателите са призовани да пускат своите служители да работят от вкъщи. Хората ще имат право да излизат по само час на ден, да ходят само до училище и до работа. Затварянето няма да е пълно като това през март месец и все пак съществува вариант след две седмици мерките да бъдат разхлабени ако има спад на случаите. Икономиката и училищата ще останат отворени поне на този етап. Над милион са заразените във Франция, а смъртните случаи са 36 000. Според Макрон ако няма затваряне жертвите на вируса може да станат 400 000. 

В същото време зачестяват протестите, които са срещу мерките против коронавируса. Франция също е една от страните, в които протестите почти не спират и това може да доведе до сериозна трагедия при нов терористичен атентат. 

Големият въпрос е обаче кое е по-голямата пандемия. Дали коронавирусът, който все пак може да бъде преборен. Вече се подготвя ваксина и има надежда за справяне с него или тероризма. За него няма никаква надежда, че той някога ще бъде победен.

Ясно е, че през следващите месеци Франция ще живее в сериозен страх от една страна от коронавируса, а друга от тероризма.