Стълбище, насочено към небето, ще свети в катедралата "Свети Стефан" в централната част на Виена вечерта преди Великден. Инсталацията „Небесна стълба“ е дело на художника Били Танер и ще бъде символ на слизането на Земята и издигането до небето, на вярата, любовта и надеждата.

Светлинната стълба ще се простира над катедралната баптистерия, през свода, до самия връх на южната кула, базирана на старозаветната библейска история за Джеймс, както обяви днес градският офис на Виена. В историята Яков вижда насън стълба, която се простира от земята до небето и по която ангелите се изкачват и спускат. Бог му обеща спасение, бъдеще, надежда и благословия за него и семейството му.

„Човек често надхвърля възможностите си по много начини, изпълнявайки смисъла на живота си“, казва авторът, обяснявайки значението на нейната работа.

Според нея „Небесната стълба“ е представена като стълба с определен смисъл - осъзнаването, че най-ниската стълба е също толкова важна, колкото и най-високата.

"За мен това означава да живеем на различни нива в живота си", обяснява виенчанката.

Везните на Стария завет в християнската духовност символизират личния стремеж на човека към Бог и рая. Този път към рая води през стълбите, които символизират добродетелите. Всяко препятствие от своя страна представя земните егоистични нужди като препятствия пред изживяването на близостта на Бог.

В тези предизвикателни времена, казва тя, това просветление представлява три божествени добродетели - надежда, вяра и любов. Символичните стълби ще греят в събота преди католическия Великден, в 21 часа, и ще бъдат осветени всяка вечер до 31 май.