Главният изпълнителен директор и основател на британската модна компания Ted Baker Рей Келвин подаде оставка след обвинения в неподходящо, дори скандално поведение към персонала.

Келвин, който стартира компанията преди повече от 30 години взе доброволно отсъствие от ролята си през декември, след като срещу него бяха направени обвинения за непристойно поведение, включително "принудителни прегръдки", отправяне на сексуални намеци, разтриване на вратовете и ушите на  и обсъждане сексуалния си живот.

Твърденията се разследват от вътрешен независим комитет, който възложи на адвокатската кантора Herbert Smith Freehills (HSF) да проучи политиките и процедурите по обработването на оплаквания в компанията.

Скандал в Ted Baker ! Служители с петиция срещу “принудителните прегръдки“ на работното мястоБританският моден диктатор Рей Келвин се озова в центъра на me-too скандал

64-годишният Келвин, въпреки че отрече всички твърдения за неправомерно поведение, се съгласи да подаде оставка като главен изпълнителен директор на Ted Baker, пише британският вестник "The Guardian".

Действащият главен изпълнителен директор в момента, Линдзи Пейдж, се съгласи да наследи ролята, а съветът поиска от Дейвид Бърнстейн, който председателства фирмата от 2003 г., да бъде председател на управителния съвет. Последният ще остане в тази роля най-малко до 30 ноември 2020 г., след което ще бъде назначен нов председател.

Келвин, който основава веригата в Глазгоу през 1988 г. и притежава 35% дял в бизнеса на стойност над 300 млн. Британски лири, бе критикуван от бившия и сегашния персонал за предполагаем тормоз в централния офис. Повече от 300 бивши и настоящи служители подписаха петиция за кампанията на организацията, която се оплаква от поведението му.

Самият Рей Келвин заяви: "Това решение е трудно като се има предвид, че Ted Baker е моят живот и душа вече повече от 30 години, но реших, че правилното нещо е да се отдръпна от компанията и да позволя на бизнеса да се съсредоточи в това да бъдем изключителната марка."

"Изключително съм горд от това, което сме постигнали в изграждането на Ted Baker към световната марка, която е днес. Благодарим на всеки един колега, клиент, доставчик и инвеститор за техния ангажимент към бизнеса. Не можехме да го направим без вас и съм толкова благодарен", допълни още той.

Британската марка отваря първия си магазин в Глазгоу през 1988 г. и сега има 544 магазина в целия свят. Брандът е сред любимите на жителите на Острова. През 2011 г. Рей Келвин получава Орден на Британската империя за заслуги в модната индустрия.

Миналогодишният списък на "Сънди Таймс" оцени състоянието на 62-годишният Келвин на 522 млн. паунда (666 млн. долара), което го класира на на 244-то място по богатство във Великобритания.